Explosie flatgebouw Beijum: bewoonster omgekomen, deel bewoners weer terug

Aan de Nijensteinheerd in de Groningse wijk Beijum heeft dinsdagmiddag een explosie plaatsgevonden in een flatgebouw. Bij de explosie is de bewoonster van de woning om het leven gekomen.

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 of de chat.

.
“Iemand had een gaskraan opengezet”
Rond 15.45 uur kwam er bij de hulpdiensten een melding binnen van een aardgaslekkage. “We kregen een melding binnen dat iemand de gaskraan zou hebben opengezet”, vertelt een politiewoordvoerder. “Daarop zijn wij direct naar de flat gegaan.” Ook de brandweer werd opgeroepen die in eerste instantie een tankautospuit stuurden. Korte tijd later werd er opgeschaald naar middelhulpverlening waarop ook een tweede bluswagen werd opgeroepen. De hulpverleners gingen daarop direct bezig met de ontruiming van de flat en het verrichten van metingen in en rondom het flatgebouw.

Tekst gaat verder onder de video

Na het kapot slaan van de ramen wordt het kozijn uit de woning geblazen en is er een vuurkolom zichtbaar. Video: Martin Nuver – 112groningen.nl

“Een harde explosie”
Incidentfotograaf Mike Weening is direct nadat de brandweer arriveert ter plaatse. “Er is flink wat politie aanwezig in de straat en ook energiebedrijf Enexis is ter plaatse.” Kort na 16.00 uur klinkt er vervolgens een harde knal. “Ik stond te kijken achter de afzetting”, vertelt een ooggetuige. “Brandweerlieden liepen op een gegeven moment naar de woning, sloegen de ramen in en toen klonk er direct een explosie waarbij de ramen en kozijnen uit de woning klapten.”

“Het is helemaal mis hier”
Ook incidentfotograaf Martin Nuver van 112groningen.nl is op dat moment al ter plaatse. “Het is helemaal mis hier”, meldt hij. “Er was een grote knal die in ieder geval één woning verwoest heeft.” Voor de hulpdiensten was de explosie de aanleiding om op te schalen naar GRIP 1. Ook het Mobiel Medisch Team werd opgeroepen omdat in eerste instantie onbekend was of er slachtoffers waren. Na de explosie is er brand uitgebroken in de woning. Dit vuur werd door de brandweer bestreden. “Direct brak er ook paniek uit”, vertelt Nuver. “De afzetting werd groter gemaakt en mensen werd gemaand om achteruit te gaan en te vertrekken.

Tekst gaat verder onder de foto

Brandweerlieden bij de woning kort na de explosie. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

Brandweerlieden raakten niet gewond
Volgens de brandweer zijn de brandweerlieden die het raam kapot maakten niet gewond geraakt. Wel zijn ze erg geschrokken. Dat de ramen kapot werden gemaakt is een weloverwogen handeling geweest. “We hebben eerst met onze viergasmeter metingen verricht. Daarop is besloten dat de woning geventileerd moest worden om daarmee ook het gevaar voor de omgeving te voorkomen.” Op het moment van de explosie waren alle omwonenden al uit hun huizen. Zij zijn geëvacueerd en mogen voorlopig niet terug naar hun woning. Vanwege de GRIP 1-situatie is ook burgemeester Koen Schuiling (VVD) van de gemeente Groningen in de wijk aanwezig.

Verwarde indruk
Volgens incidentfotograaf Mike Weening maakte de bewoonster die om het leven kwam de afgelopen periode een verwarde indruk. “Ik sprak met buurtbewoners en zij vertelden mij dat het de laatste tijd niet goed met de vrouw ging. Gisteren (maandag, red.) zouden haar honden in beslag zijn genomen en daarna is het helemaal mis gegaan. Vanmiddag roken buurtbewoners ineens een gaslucht en daarop heeft men de hulpdiensten gebeld.” De brandweer meldt dat er geen andere bewoners gewond zij geraakt. “Het was een heftig incident voor alle betrokkenen. We leven mee met de nabestaanden van de bewoonster”, aldus de brandweerwoordvoerder.

Deel bewoners weer terug
In het begin van de avond wordt duidelijk dat een deel van de geëvacueerde bewoners weer terug mag. “Bouwkundige experts hebben geconstateerd dat het pand veilig is. De meeste bewoners kunnen weer terug naar hun woning. Voor de bewoners van bovenliggende woningen wordt vervangende woonruimte geregeld”, aldus de brandweer.

Op het incident komen veel omstanders af. De hulpdiensten roepen mensen op om niet naar Beijum te komen en om hulpverleners de ruimte te geven.

Tekst gaat verder onder de video

Direct na de explosie is er paniek en wordt de afzetting groter gemaakt. Video: Martin Nuver – 112groningen.nl

Tweede explosie in korte tijd in Beijum
Het is de tweede keer in twee weken tijd dat er een explosie in de wijk plaatsvindt. Anderhalve week geleden vond er een explosie plaats in een flatgebouw aan de Wibenaheerd. Bij die ontploffing werd een gevel uit de woning van een flatgebouw geblazen, de twee bewoners raakten gewond. Later werden in de woning explosieve vloeistoffen gevonden die door de EOD veilig werden gesteld. De beide incidenten hebben naar alle waarschijnlijkheid niets met elkaar te maken.

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 of de chat.
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
explosie gas woning Nijensteinheerd Beijum
Foto: Nick Bruning
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl