“Zorgpersoneel buiten de ziekenhuizen wordt nog te weinig getest”

nieuws
Foto: Kurhan from FreeImages

Zorgpersoneel buiten de ziekenhuizen wordt nog te weinig getest op het coronavirus. Dat blijkt uit een enquête die beroepsorganisatie NU’91 onder haar leden hield.

Aan de enquête hebben 2.500 verpleegkundigen en verzorgenden uit het hele land meegewerkt. Zestig procent van hen zegt dat er niet actief getest wordt onder collega’s die mogelijk besmet zijn met het virus. Met name in de gehandicaptenzorg ligt het aantal hoog. Daar vindt 74 procent dat er te weinig getest wordt. Volgens NU’91 komt dit omdat er sprake is van een ontmoedigingsbeleid om te testen. “Personeel moet vaak lang wachten”, zegt voorzitter Stella Salden van NU’91. “Ze worden doorgestuurd naar de huisarts en vervolgens worden ze doorgestuurd naar de bedrijfsarts. Dan blijkt die niet aanwezig te zijn en moeten ze dagenlang wachten of ze wel of niet getest kunnen worden. Uiteindelijk gaan ze dan toch maar aan het werk. Ik noem dat een onveilige situatie.”

Sinds deze week is de testcapaciteit op corona wel vergroot zodat er meer zorgverleners getest kunnen worden. Salden ziet liever dat zorginstellingen het personeel zelf gaat testen. “Zorgprofessionals zijn in staat om zelf tests af te nemen. Ik denk dat het dan veel makkelijker geregeld is.”