“Zonder steun komt één op de vijf musea in problemen”

nieuws
Een schilderij van de Groningse schilder Hendrik Willem Mesdag. Foto: Sebastiaan Scheffer

Als er geen verdere steunmaatregelen komen komt één op de vijf Nederlandse musea vanaf volgende maand in problemen. De Museumvereniging luidt om die reden donderdag de noodklok.

De Museumvereniging heeft de afgelopen weken een enquête verspreidt onder haar leden. Uit de resultaten blijkt dat twintig procent zegt dat ze zonder verdere steun vanaf volgende maand in financiële problemen komen. Eén op de vier musea zou zelfs voor het einde van het jaar failliet kunnen gaan. “Als de musea tot 1 juni gesloten blijven dan lopen musea in ons land 115 miljoen euro aan publieksinkomsten mis”, zegt Mirjam Noll van de Museumvereniging tegen persbureau ANP. Volgens Noll komen de problemen hard aan omdat de helft van alle musea al sinds 2016 rode cijfers schrijven.

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft al verschillende musea uitstel van huurbetaling aangeboden. Ook kunnen musea gebruikmaken van enkele regelingen van het kabinet. Maar volgens de Museumvereniging is er dan nog altijd een gat van tachtig miljoen euro. Noll roept daarom het rijk, provincies en gemeenten op om de huur van musea gevestigd in overheidsgebouwen kwijt te schelden.