Seizoen ten einde: Winnaars, maar vooral verliezers.

sport
(L-R) *Mike te Wierik* of FC Groningen, referee *Christiaan Bax*

De Corona-crisis heeft een einde gemaakt aan het seizoen 2019/2020. De KNVB heeft gisteren met veel tegenzin de veer in de inkt gedoopt om het laatste hoofdstuk van het seizoen te schrijven. Het deed bij vlagen weer denken aan het beleid onder Hans van Breukelen. Alleen nu geen winnaars van morgen.

Door de overheidsmaatregel om evenementen van vergunningsplichtigen te verbieden tot 1 september is het professionele voetbal toch echt voorbij. Waar sommigen nog een beetje hoop hadden was de premier erg duidelijk: ‘Geen professioneel voetbal en dat is ongelooflijk zuur.’ De KNVB stond dan ook voor een lastig parket. Het seizoen is voorbij, maar nog niet afgelopen. Wat te doen met de promotie/degradatie, wie is de landskampioen en wie mogen er Europa in?

De KNVB moest zeer lastige beslissingen nemen en wel hierom:

  1. Ajax en AZ stonden bovenaan gelijk in punten. Ajax had een beter doelsaldo (+8), maar AZ had nog negen wedstrijden om dat in te halen en won het onderling resultaat door twee overwinningen. Is er een landskampioen aan te wijzen en wie krijgt het rechtstreekse ticket naar de groepsfase van de Champions League?
  2. Willem II zou bij de huidige stand Europa in mogen omdat de play-offs voor Europees voetbal niet te spelen zijn. FC Utrecht staat echter maar drie punten achter met een wedstrijd minder gespeeld en heeft daarnaast een beter doelsaldo.
  3. Nummer zeventien ADO Den Haag en nummer laatst RKC Waalwijk staan respectievelijk zeven en elf punten achter handhaving in de Eredivisie en leken gedoemd om te degraderen gezien de vorm, prestaties en het programma.
    Keuken Kampioen divisie koploper SC Cambuur en runner-up De Graafschap staan dan weer respectievelijk elf en zeven punten los van de concurrenten voor promotie naar de Eredivisie.

De KNVB wilde een stemming uitbrengen onder de clubs uit de Ere -en Eerste divisie over punt drie. Clubs moesten stemmen vóór degradatie/promotie of tégen degradatie/promotie. Eerder op de dag was er nog een derde keuze: volgend jaar twintig Eredivisie ploegen. Maar later die zelfde dag schoot de bond het plan zelf af. Het zou resulteren in een te drukke kalender met te hoge kosten.

Zestien clubs stemden voor promotie/degradatie, negen waren voor het nietig verklaren van het seizoen en negen clubs kozen voor een blanco stem. Wat de KNVB later pas communiceerde was dat een blanco stem meetelde in de beslissing. Door de blanco stemmen vonden zij dat er geen duidelijke meerderheid was voor promotie/degradatie. Hierdoor blijven ADO en RKC in de Eredivisie en promoveren Cambuur en De Graafschap dus níet. Het Algemeen Dagblad meldde later dat de KNVB eergisteren dit besluit al had genomen. Het stemmen was dus voor de bühne. Daarnaast koos PSV ervoor om niet te stemmen, maar koos de KNVB ervoor om hen te rekenen tot de blanco ‘stemmers’.

De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond heeft nu besloten om de ranglijsten van beide competities te nemen als eindstand voor de tickets voor Europees voetbal, maar geen kampioenen aan te wijzen en ploegen niet te laten promoveren of degraderen. ‘De grootste schande uit het Nederlandse voetbal!’; riep Cambuur-trainer Henk de Jonge tegenover de NOS.

Wat betekent dit onder de streep?

Ajax geen landskampioen, maar wel de nummer één. AZ qua onderling resultaat boven Ajax, maar geen groepsfase Champions League.  Bekerfinalist FC Utrecht drie punten achter Willem II, een wedstrijd minder gespeeld en een beter doelsaldo, maar nu géén Europees voetbal. SC Cambuur en De Graafschap? Respectievelijk elf en zeven punten los van de concurrenten voor promotie, maar volgend jaar ‘gewoon’ weer de Keuken Kampioen divisie. RKC en ADO Den Haag gered door de KNVB.

En FC Groningen dan? 

FC Groningen eindigt het seizoen in mineur op de negende plaats. Als het seizoen uitgespeeld zou worden had FC Groningen nog kans kunnen maken op de play-offs voor Europees voetbal, maar nu is het team van Danny Buijs negen punten verwijderd van Europa. Vanaf 1 september kan er hopelijk weer gevoetbald worden op profniveau in Nederland. Of dat met of zonder publiek zou zijn is afwachten. Één ding is zeker: dit seizoen is zonder twijfel historisch en krijgt zeker nog een, zij het juridisch, staartje.