Lifelines: ‘Meer bezorgdheid onder Noord-Nederlandse ouderen over ziekte door coronavirus’

nieuws
Laboratorium Lifelines - Foto: Erick Bakker

Uit de eerste resultaten van het Lifelines Corona Onderzoek onder 48.000 deelnemers uit Noord-Nederland blijkt dat zestig procent van de mensen boven de zestig jaar zich geregeld zorgen maakt over besmetting met het coronavirus. De onderzoekers maakten de resultaten vrijdagochtend bekend.

Uit de eerste vragenronde blijkt dat 229 deelnemers getest zijn voor corona waarvan 23 positief, dat 267 de diagnose COVID-19 hebben gekregen van een arts (zonder test) en dat een zeer gering aantal deelnemers daadwerkelijk opgenomen is geweest in het ziekenhuis. Uit de resultaten zien we ook dat de mate waarin mensen zich zorgen maken om ziek te worden sterk samenhangt met leeftijd. Zo maakt 60% van de 60-plussers zich af en toe tot vaak zorgen om ziek te worden, terwijl 60% van de deelnemers onder de 30 jaar zich daar bijna nooit of nooit zorgen over maakt. Volgens prof. dr. Jochen Mierau, een van de hoofdonderzoekers, sluit dit leeftijdspatroon aan op het leeftijdspatroon van het profiel van mensen die te maken krijgen met een zwaar ziektebeloop.

Vorige week is de eerste vragenlijst van het Lifelines Corona Onderzoek verstuurd. Het primaire doel is om de rol van erfelijkheid en omgevingsfactoren te onderzoeken bij de ontwikkeling van de ziekte COVID-19. Een ander aspect is het welzijn van de deelnemers, zowel lichamelijk als geestelijk. Volgens Lifelines is er veel interesse van onderzoeksinstituten uit binnen- en buitenland die graag de verzamelde coronadata willen gebruiken.