Openbaar ministerie: Criminaliteit rond coronacrisis hard aanpakken

nieuws

Het Openbaar Ministerie gaat stevig optreden tegen mensen die strafbare feiten plegen en misbruik maken van de coronacrisis.

“Dit soort gedrag wordt niet getolereerd. Het OM zal hier snel tegen optreden en zware straffen eisen. Mensen die misbruik maken van de coronacrisis riskeren gevangenisstraffen”, waarschuwt Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal.

Overtreders kunnen binnen drie dagen via een supersnelrecht voor de rechter verschijnen. Anderen worden veroordeeld via het gewone snelrecht.

Het gaat om zaken als bedreiging met besmetting of geweld tegen mensen met vitale beroepen zoals hulpverleners, ordehandhavers, politiemensen en supermarktpersoneel.

Daarnaast het verspreiden van fake nieuws over corona, babbeltrucs en oplichting door bijvoorbeeld nepmedicijnen en ondeugdelijke beschermingsmiddelen.

Overtreders gaan afhankelijk van de ernst van de zaak van enkele weken tot enkele maanden de cel in.

Deel dit artikel:

 1. Mogen ze van mij ook een standaard van 1 jaar van maken voor het kleinste vergrijp, iedereen die aan werk zijn zorgen ervoor dat wij allemaal enigszins nog een beetje normaal kunnen leven.

 2. Citeer: “Dit soort gedrag wordt niet getolereerd. Het OM zal hier snel tegen optreden en zware straffen eisen.” (…) Het gaat om zaken als (…) het verspreiden van fake nieuws over corona”

  De dictatuur gaat nu ook zo snel mogelijk beginnen ? Iedereen die andere feiten ziet moet zijn mond houden, behalve de ergste leughenaars van het land: TV en kranten (politici) ? Samenscholen mag niet meer ? Dit kunnen twee harde klappen zijn op de twee essentiële politieke rechten: vrijheid van meningsuiting, en vrijheid van organisatie (samenscholing.)

  Waarom is er een zeer streng samenscholingsverbod, zonder dat er een balans is met maskers dragen, terwijl maskers makkelijker te handhaven zijn, wat ook in de praktijk bij andere landen is gebleken ? Waar is de balans met dat kleine kinderen wel buiten kunnen spelen met elkaar, terwijl dat juist het virus verspreidt ? (Uit “mogen gewoon buiten spelen” van een eerder bericht, maak ik op dat die kinderen met elkaar om gaan.) Wanneer komt het onderwerp oppervlaktes ontsmetten aan bod, terwijl we dit overal gezien hebben in China, op dramatische wijze ? Waarom verspreidden de Nederlandse media het nep nieuws dat het Corona virus slecht op oppervlaktes overleeft, terwijl het al bericht was dat het dagen actief blijft (5-9, of langer) ?

  Waarom wordt er niet overal alles wat los en vast zit getest op Coronavirus ? Waarom al die geheimhouding over wie / waar ziek is ? Mogen mensen niet weten wat de risicos zijn ? Moeten sommigen de dood vinden omdat niemand weet waar het risico is, en wij moeten maar geloven dat het recht op privacy ook voor dit onderwerp moet gelden en boven alles verheven is, terwijl aan de andere kant er bijna niets over is van het recht op privacy in dit land (cameras, mobieltjes, Internet, aftappen en opslaan) ? Wat maakt het uit als bekend is wie ziek is ? Misschien krijgt die persoon dan wel meer steun. Wat willen ze zelf ?

  De maatregelen die nu opgelegd worden aan burgers zitten slecht in elkaar (er is geen balans tussen de verschillende maatregelen die kunnen helpen), zijn slecht te handhaven (1.5 meter regel met zware boetes), en kunnen op den duur het sociaal politieke proces nadelig beïnvloeden als dit zo door gaat.

  De aanval wordt direct geopend op de essentiële politieke vrijheden, maar er wordt bijna ruim baan gegeven voor het virus dankzij het bijna niet testen beleidt, en het nepnieuws in de grote kranten (de griep zou erger zijn, maskers zouden niet helpen, testen is onnodig, iedereen moet maar ziek worden dan krijgen we groepsimmuniteit, enz).

  Als er harde straffen nodig zijn, dan is dat na het nodige onderzoek over de vraag waarom TV en kranten zoveel gelogen hebben over dit onderwerp. Was dat met opzet, en zo ja: wie en waarom.

  Zo kan men door blijven gaan … want waarom is de afstand 1.5 meter, terwijl internationaal 2.0 meter wordt aangehouden (of meer) ? Waarom een zeer zware boete, en dan toch de afstand te kort ? De logica van dit hele pakket is ver te zoeken, tenzij men naar andere dan de beste bedoelingen gaat zoeken ? Het is laf van de politiek om politie agenten hiermee op te zadelen, terwijl die zelf juist het ergste risico lopen.

  Dictatuur zal niet worden geaccepteerd in Nederland. Tijdelijke maatregelen: prima. Zorg er echter wel voor dat het effectief is, en goed in elkaar zit. Blijf van de vrijheid van meningsuiting af.

  (Bij deze wil ik OogTV van bovenstaande kritiek uitzonderen. Geen problemen hier met meningsuiting 👍)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *