“Kloof tussen rokers en niet rokers dichten in belang van kinderen”

De groeiende kloof tussen rokers en niet rokers moet gedicht worden. Daarom start het netwerk Rookvrij Groningen de campagne “Aarzel Niet”.

Volgens de initiatiefnemers voelen rokers zich steeds meer paria’s en vinden de anti-rook campagne een vorm van betutteling. Niet rokers hebben steeds meer last van het rookgedrag, met name in de buurt van kinderen. Beide groepen vinden het moeilijk om hierover met elkaar in gesprek te gaan. De dialoog is volgens Rookvrij Groningen belangrijk om te voorkomen dat kinderen ook gaan roken.

Verslavingsarts Robert van de Graaf: “Ik ondersteun deze campagne volledig. Juist door niet met het corrigerende vingertje te wijzen maar met elkaar het gesprek aan te gaan, hoop ik dat er meer begrip voor elkaar komt. We hebben met elkaar een gemeenschappelijk doel, namelijk dat jonge kinderen niet gaan roken. Dit lukt alleen als we hierin samenwerken en dat kan alleen vanuit respect en begrip voor elkaar, vanuit dialoog.”

Meer informatie op Aarzel Niet.

 

Deel dit artikel:

 1. Mijn tip om te stoppen met roken: De Ki Ki Methode.
  Lukt alleen bij eerlijke rokers / eerlijke mensen!

  Je neemt iemand in gedachten die jij NOOIT zou willen belazeren.
  Je wenst die persoon een heel groot – financieel duur – cadeau toe als jij weer met roken begint.
  Je zegt tegen niemand wie de uitverkorene is.

  Als er een moeilijk moment is – en je snakt naar een sigaretje – dan sleept die afspraak met jezelf je er met gemak door heen.
  Je bent immers eerlijk!

  Mevrouw Kiki

 2. Je kunt praten tot je een ons weegt maar een dialoog helpt heus niet om kinderen van het roken te houden.
  Kinderen er niet mee confronteren helpt wel.
  Rokers moeten gewoon doorgaan met roken als ze dat willen maar ik wil het niet inademen.
  Dat lijkt mee een vrij redelijk standpunt omdat het om mijn gezondheid gaat tenslotte.

  Je kunt niet alles met een dialoog oplossen.
  Soms is het gewoon een kwestie van duidelijke keuzes maken.
  Doorpakken.
  En die zijn niet altijd voor iedereen leuk.

 3. Is ooit onderzocht in hoeverre rokers zich werkelijk paria voelen? Ik kan me niet onttrekken aan de indruk dat dit voornamelijk een verzinsel is van de tabakslobby die gretig wordt overgenomen door een zeer beperkte groep rokers die vinden dat roken overal moest mogen.

 4. dikke onzin co2 is toch aanzienelijk hoog maak jullie je daar maar druk om vanplaats al dat gezeur over de rokers ! ieder bepaald zelf toch als ze willen roken of niet !

  dit kleine domme nederland heeft altijd wel wat te mekkeren dan de rokers dan zus en zo bla bla

  ik rook waar ik wil als het in buiten lucht is dan rook ik zo simpel is het ….

 5. Als een ander er geen last van heeft, blijft iedereen uiteráárd het recht houden zichzelf langzaam te vergiftigen (met bijbehorende immense narigheid).

 6. Dat is er een uit de categorie https://nl.wikipedia.org/wiki/Drogreden @K. Vaak.
  U kunt er wel van alles bijhalen, maar het onderwerp is en blijft de kloof tussen rokers en niet rokers.
  Die koof is niet te dichten.
  Ook niet met drogredenen.
  Niet rokers gaan voor het recht op schone lucht en gezondheid, niet rokers voelen zich in hun persoonlijke kuif gepikt.

 7. Nee, het is hypocriet wat ik er mee wilde zeggen. En jij moet niet op een arrogante manier je punt proberen te maken door een populistische oneliner neer te zetten in de zin van kijk mij eens deugen en zo goedkoop punten te scoren.

  Mensen die zo panisch doen omdat ze sigarettenrook inademen en het vinden stinken en wat allemaal niet meer. Maar dat uiten ze meer omdat ze op een valide manier hun eigen frustraties kunnen uiten (en een vorm van controle kunnen uitoefenen die ze normaal niet hebben) omdat het nu maatschappelijk is toegestaan en bijval kunnen verwachten.

  Je zet mensen tegen elkaar op onder een zogenaamd valide reden. Vervang rokers door automobilisten of mensen die te dik zijn of een andere kleur hebben. Is het dan nog maatschappelijk verantwoord?

 8. @Klaas, hypocriet of niet, het is geen argument. Het artikel gaat over het dichten van een kloof. Met je reacties bereik je dus het tegengestelde.

  Als je het hebt over “Mensen die zo panisch doen omdat ze sigarettenrook inademen…”, daar ben ik er een van. Niet omdat ik dat wil, maar omdat ik astma heb in een vorm die mijn luchtwegen dichtdrukt bij soms maar een heel klein vleugje van een prikkelende geur. Daarom probeer ik elk contact daarmee uit de weg te gaan. Dat mag je van mij panisch noemen, als je je daardoor beter voelt, maar neem dan ook de moeite om daardoorheen te prikken en er achter te komen waarom iemand zo panisch reageert, zonder het bij voorbaat af te doen als aanstellerij.

  Ik weiger rokers te stigmatiseren als paria. Zij die roken op plekken waar dat duidelijk niet is toegestaan beschouw ik nog steeds als uitzondering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *