UMCG: ‘Mensen met medisch tekort moeten B12 blijven gebruiken’

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Mensen met een tekort aan vitamine B12 die supplementen gebruiken op indicatie van een behandelaar moeten dit gewoon door blijven gebruiken. Volgens het ziekenhuis heeft een eerdere waarschuwing voor een teveel aan B12 voor onduidelijkheid gezorgd bij patiënten en behandelaars.

De publicatie van het onderzoek leidde volgens het UMCG tot veel vragen en onrust bij patiënten en behandelaars. “Dit is nooit onze bedoeling geweest,” zo schrijft het ziekenhuis.

De waarschuwing die de onderzoekers eerder deze week hebben gegeven voor hoge doses vitamine B12, is uitsluitend bedoeld voor mensen die vitamine B12-supplementen nemen zonder aangetoond lichamelijk tekort.

Mensen met een medische indicatie voor het aanvullen van een vitamine B12-tekort waren expliciet uitgesloten van het onderzoek. Volgens het UMCG moeten zij de supplementen gewoon op de door hun behandelaar voorgeschreven wijze door blijven gebruiken.

Deel dit artikel: