UMCG: ‘Mensen met medisch tekort moeten B12 blijven gebruiken’

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Mensen met een tekort aan vitamine B12 die supplementen gebruiken op indicatie van een behandelaar moeten dit gewoon door blijven gebruiken. Volgens het ziekenhuis heeft een eerdere waarschuwing voor een teveel aan B12 voor onduidelijkheid gezorgd bij patiënten en behandelaars.

De publicatie van het onderzoek leidde volgens het UMCG tot veel vragen en onrust bij patiënten en behandelaars. “Dit is nooit onze bedoeling geweest,” zo schrijft het ziekenhuis.

De waarschuwing die de onderzoekers eerder deze week hebben gegeven voor hoge doses vitamine B12, is uitsluitend bedoeld voor mensen die vitamine B12-supplementen nemen zonder aangetoond lichamelijk tekort.

Mensen met een medische indicatie voor het aanvullen van een vitamine B12-tekort waren expliciet uitgesloten van het onderzoek. Volgens het UMCG moeten zij de supplementen gewoon op de door hun behandelaar voorgeschreven wijze door blijven gebruiken.

Deel dit artikel:

 1. B12 tekort kan bij baby’s doordat de moeder B12 tekort had en jonge kinderen , eigenlijk iedereen ernstige klachten geven .Soms denk ik wel dat spieraandoeningen daar ook mee te maken kunnen hebben bij jong en ouder want veel spieraandoening klachten staan ook bij vitamine B12 tekort .
  Vaak hebben ze nog geen medicijn en moeten ze nog onderzoek doen , misschien kunnen ze dan vitamine B12 proberen .
  En in multivitamine voor kinderen en volwassenen en zwangeren en moeders zit vaak veel foliumzuur en weinig vitamine B12 en foliumzuur maskeert vitamine B12 dus als je al B12 tekort hebt is dat toch niet goed ?
  Dit zijn vragen van mij

 2. @Inge, voor dit soort vragen moet je naar een arts. Ik weet wel dat bij ouderen die niet te vaak het daglicht zien een D tekort is dat kan op termijn tot ernstige spier en gewricht klachten leiden terwijl dit simpel is op te lossen door daglicht dan wel door inname van D met magnesium.

 3. @Doe, de arts kan de patiënt vaak niet méér vertellen dan wat de patiënt zelf al op internet kan vinden. De arts kan hooguit iets gerichter zoeken en onzin en feiten beter van elkaar scheiden.

  Dit soort pseudowetenschap, want daar lijkt het steeds meer op, immers het UMCG is in deze net een draaitol geworden, daar kan de huisarts je ook niet echt over voorlichten. UMCG ga terug naar de basis, en dat is zieke mensen proberen beter te maken, in plaats van dit soort pseudo–wetenschap te bedrijven. En als ze dat toch doen, wees dan transparant en publiceer de bevindingen ook in de Nederlandse taal, zodat iedereen die geïnteresseerd is zelf een en ander kan controleren. En onder de noemer transparant reken ik duidelijk vermelden wie het onderzoek financiert.

 4. Dit soort publicaties veroorzaakt alleen maar angst en onrust. Meer informatie is dan ook gewenst. Om welke leeftijdsgroepen gaat het in dit onderzoek? Wat wordt bedoeld met een verhoogd kans op sterfte? Sterfte, waaraan dan? Begeeft je lever het, of je hart, of gaan je nieren eraan door een te hoge dosis B12? En wat is dan een te hoge dosis? Duidelijkheid graag!

 5. Is dit onderzoek naar B12 door de internisten van het UMCG opgestart? Waarom want de internist dr. Wolfenbuttel werkzaam bij UMCG is juist een sterke voorstander van B12 injecties. Zelfs behandelde hij mensen op een rolstoel aangewezen waren. Zij kunnen daarna weer volle dagen werken, lopen, fietsen enz. na de B12 injecties gedurende lange tijd zelfs elke dag en daarna altijd met langere tussenpozen. Nooit stoppen want dan komen alle klachten nog erger terug.
  Zou het een beetje afgunst zijn van de andere internisten bij het UMCG?
  Het komt voor dat patienten geweigerd worden als ze via een andere internist bij UMCG naar dr. Wolffenbuttel willen voor onderzoek en evt. behandeling met B12 injecties. Er is toch recht op een second opinion?

 6. En hendrikdejong weet er zoveel van , hij legt het heel duidelijk uit net als dokter Wolffenbuttel .
  Klachten oorzaken en gevolgen door vitamine B12 tekort is niet maar zo een verhaaltje maar realiteit en kan heel ernstig zijn en is al meer dan een eeuw bekend maar is en vergeten ziekte geworden wat weer meer aandacht krijgt .

 7. Je kan ook bij hendrikdejong kijken op de site en bij stichting B12 tekort en bij dokter Wolffenbuttel .
  Daar staat allemaal informatie over B12 , ook klachten bij kinderen .
  Klachten oorzaken en gevolgen door vitamine B12 tekort .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *