UMCG: ‘Grotere kans op sterfte bij hogere vitamine B12-waarde’

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Onderzoekers van het UMCG waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van een te hoge vitamine B12-spiegel. Uit recent onderzoek van het UMCG blijkt dat veel vitamine B12 in het bloed een hogere kans op sterfte veroorzaakt.

De gevonden associatie is veelzeggend, omdat in het onderzoek ook gecorrigeerd is op risicofactoren als leeftijd, BMI, roken, alcoholconsumptie en verschillende ziektes. Tot op heden waren er geen nadelige effecten bekend van te hoge doses vitamine B12.

De onderzoekers weten nog niet welk mechanisme het hogere sterftecijfer veroorzaakt. Wel waarschuwen de onderzoekers van het UMCG mensen die supplementen slikken of injecties krijgen om een vitamine B12-tekort te voorkomen. “De gedachte ‘baat het niet dan schaadt het niet’, is met de uitkomsten van dit onderzoek echter niet langer houdbaar,” zo stellen de onderzoekers.

Deel dit artikel:

 1. Doe denkt nog steeds dat als je maar veel vlees eet, je automatisch gezond bezig bent. Welnu: integendeel zou ik bijna zeggen.
  En B12 zit overigens ook in zuivel, eieren en vis. In bijvoorbeeld zalm (één van de vette vissoorten) 10x zoveel als in varkensvlees, om maar iets te noemen.

 2. Ik weet zeker dat artsen lang niet alles kunnen verklaren. Alleen al het feit dat veel mensen baat hebben bij het gebruik van vitamine B12 en het niet kunnen verklaren door artsen waarom dat zo is overtuigd mij ervan dat andere, diepere oorzaken een grote rol spelen. Het gebruik van vitamine B12 heeft in ieder geval wel mijn leven gered.

 3. Wie het onderzoeksrapport zelf wil lezen: [https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2758742] raad ik aan om de tekst te koperen naar Google vertaal [https://translate.google.nl/] Maximaal 5000 tekens, dus meerdere malen kopiëren en plakken.

  Het rapport beweert dat hogere plasmaconcentraties van vitamine B12 kunnen worden geassocieerd met een 25% verhoogd aangepast risico op sterfte door alle oorzaken per 1-SD (standard deviation) toename. Deze bevindingen suggereren dat hogere plasmaconcentraties van vitamine B12 geassocieerd zijn met sterfte door alle oorzaken, onafhankelijk van traditionele risicofactoren. Belang Hogere plasmaconcentraties van vitamine B12 zijn in verband gebracht met mortaliteit bij ouderen en gehospitaliseerde populaties, inclusief patiënten met chronische nierziekte, maar de associatie van plasmaconcentraties van vitamine B12 met mortaliteit in de algemene bevolking blijft onduidelijk.

  Een totaal van 5571 personen in de leeftijd 53 en ouder. waarvan de groep die een B12 van minder dan 338.85 pg/ml =250,31 pmol/l een sterfte risico van 2,95% had een groep met (338.85-455.41) pg/ml een sterfte risico van 4,02% en de laatste groep met meer dan 455,41 pg/ml een sterfte risico van 5,24%.

  conclusies (rapport)
  In dit populatie-gebaseerde cohortonderzoek werden hoge plasmaconcentraties van vitamine B12 geassocieerd met een verhoogd risico op mortaliteit door alle oorzaken. De potentiële associatie was onafhankelijk van leeftijd, nierfunctie en andere comorbiditeiten, zoals de geschiedenis van kanker. Verder onderzoek is nodig om de complexiteit van het 1-koolstofmetabolisme bij verschillende sterfteoorzaken, zoals cardiometabolische ziekte en kanker, te ontrafelen.

  Ongeacht je gezondheid, als je te hoge B12 waarden hebt, ga je gewoon eerder dood, dat is wat ik hier uit lees. Nogal stevige conclusie vind ik, en ik krijg de indruk dat dit weer net als het UMCG onderzoek naar de risico’s voor de gezondheid van de Houtstook, het een secundair doel nastreeft dan enkel de zorg voor onze gezondheid. Ik ben dan ook benieuwd wanneer de bevindingen in dit rapport als wapen tegen de vleesconsumptie wordt ingezet.

 4. Dus ik moet 10 metworsten eten ten opzichte van die ene Makreel ?
  Ik moet dus opschalen ( varkensvlees metworsten naar 20 of 30 ?)
  Na ..da’s dan ook niet lekker.
  In dan al die DL-PCB’s en micro plastics in deze ( verse) vette vis ?
  Praat ik nog niet eens over al die andere gifstoffen in deze ( gezonde vis) ..
  Nee geef mij maar varkensvlees ..en zo nu en dan een visje ..
  Eieren en zuivel krijg ik voldoende ..

 5. Toevallig weet ik zeker dat, ook zonder hoog vit b12, iedereen dood gaat. Je gaat dood omdat het je tijd is, niet omdat je culinaire de wekker verkeerd hebt gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *