‘Kinderen met brandwonden moeten meer bewegen’

nieuws
Foto: Brandwondencentrum Groningen

De meerderheid van de Nederlandse kinderen is na herstel van brandwonden onvoldoende lichamelijk actief. Dit concludeert bewegingswetenschapper Moniek Akkerman, in een onderzoek waar ze vandaag op promoveert bij de Rijksuniversiteit Groningen.

Uit het onderzoek naar het dagelijkse activiteitenniveau van kinderen met brandwonden blijkt dat de meeste kinderen in de eerste vijf jaren na het brandwond-ongeval niet voldoen aan de norm voor gezond bewegen. Slechts de helft van de jongens en geen van de meisjes haalde deze norm. Moniek Akkerman: “Fitheid is een belangrijke voorwaarde voor optimale participatie in dagelijkse activiteiten en daarmee een goede kwaliteit van leven.” Opvallend was dat de ernst van de brandwonden geen invloed had op het herstel.

De drie Nederlandse brandwondencentra gaan, naar aanleiding van dit onderzoek, starten met het structureel meten van de conditie van kinderen na ontslag. De kinderen die zes weken na ontslag laag scoren op de SRT krijgen extra ondersteuning.

Het onderzoek werd uitgevoerd binnen alle drie de Nederlandse brandwondencentra, vanuit Brandwondencentrum Groningen in het Martini Ziekenhuis.

Deel dit artikel: