Huidkanker na transplantatie leidt tot mindere kwaliteit van leven

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Er is meer aandacht nodig voor het risico op het ontstaan van huidkanker bij transplantatiepatiënten. Daarvoor pleiten de onderzoekers Melvin Frie, Coby Annema en Emöke Rácz van het UMCG.

Deze patiënten hebben tot 250 keer zoveel kans op het krijgen van huidkanker, ongeacht welk orgaan zij hebben ontvangen. Dat komt door de noodzakelijke medicatie die zij na hun transplantatie moeten slikken. Uit het onderzoek blijkt dat deze mensen een mindere kwaliteit van leven ervaren.

Gemiddeld ontstaat de huidkanker zeven jaar na de transplantatie. Wanneer zich meerdere huidtumoren ontwikkelen, regelmatig ook in het hoofdhalsgebied, dan heeft dit veel impact op hun fysieke zelfbeeld. Dit komt mede door de vele operatieve ingrepen die zij hiervoor moeten ondergaan. Bovendien moeten ze zich steeds insmeren tegen de zon.

De onderzoekers willen dat de kans op huidkanker al in een vroeg stadium voor en na de transplantatie met de patiënten wordt besproken, zodat die bekend zijn met de impact die dit op hun leven kan hebben. Ook is voor hen goede bescherming tegen de zon van groot belang om op latere leeftijd huidkanker te voorkomen.