100% Groningen wil experiment met afsteken ‘restvuurwerk’ op nieuwjaarsdag

nieuws
Foto: Picjumbo via Pixabay.com

De gemeenteraadsfractie van 100% Groningen wil dat volgend jaar het afsteken van overgebleven vuurwerk op nieuwjaarsdag door de gemeente wordt gedoogd. De fractie stelde hier maandag schriftelijke vragen over aan het college van B&W.

Op de manier hoopt de fractie dat het overgebleven vuurwerk volgend jaar niet meer in de weken na de jaarwisseling sporadisch wordt afgestoken, maar op één vast tijdvak. Daarmee hoopt het dat de overlast van het vuurwerk de rest van het jaar te beperken.

“De recordverkoop van vuurwerk en de dichte mistbanken leden ertoe dat enthousiastelingen hun ‘kruit niet wilden verschieten. Vooral in de dagen na de jaarwisseling,maar ook op willekeurige momenten van het jaar, worden de resten vuurwerk afgeschoten. Overlast voor mens en dier loopt hiermee tot ver na de jaarwisseling”, zo stelt fractievoorzitter Marjet Woldhuis.

Deel dit artikel:

 1. De gehele landelijke media heeft het weer weken over het vuurwerk gehad, maar geen enkele partij wil alcohol verbieden dat in het kwadraat het gehele jaar door voor meer overlast, doden, geweld, ongelukken, agressie enz veroorzaakt.
  Net zoals de enigste echte goed werkende remedie tegen klimaat verandering minder kinderen nemen is, daar hoor je Klaver niet over na zijn derde kind.( geldt ook voor de andere groene partijen )
  Als je een discussie voert doe je dat op basis van alle feiten, en niet alleen de punten er uit liften die je stelling ondersteunen, de gehele landelijke media spelen hier een kwade rol in door mensen met allemaal dezelfde mening bij elkaar te zetten on een ja knik uitzending in elkaar te knutselen.

 2. Wat een onzin. Zonder gedogen gebeurt het ook wel. Voor je het weet is het ook een traditie die niet meer afgepakt mag worden. Bovendien is nieuwjaarsdag veel te kort. Dat moet minimaal tot April mogen :p.

 3. Overgebleven of bewaard? Want dat laatste deden we 40 jaar geleden: bewust niet alles verknallen zodat je nog wat over had. En een extra buffer voor het volgend jaar.

 4. Dus Marjet denkt dat als het de dag erna wel mag de rest van het jaar geen overlast is. Mensen die erg veel geld verbrassen aan vuurwerk houden sowieso wel vuurwerk over. Waar het om gaat hoor ik niemand over. Het is namelijk geen probleem dat er tussen 18:00 en 02:00 uur legaal vuurwerk wordt afgestoken, het probleem is dat men al in oktober begint met vuurwerk, en ook de dagen tot half januari nog vrolijk doorknalt. Als mensen zich zouden houden aan de tijden die zijn vastgesteld, dan zou deze hele overlastdiscussie niet spelen. Daarnaast wordt er enorm zwaar en gevaarlijk vuurwerk afgeknald.
  Wat mij toch elk jaar weer verbaasd is dat er voor miljoenen euro’s verknald wordt en de lucht wordt ingeschoten wat enorm slecht is voor het milieu, maar de rest van het jaar moeten we natuurlijk wel om het milieu denken. Iets met hypocriet?

 5. Nee, Dan koop je maar slimmer in als particulier dat je niet zoveel over houdt. Ze zouden juist moeten bevorderen strenger te handhaven en eventueel hogere boetes bij het afsteken buiten de afgesproken tijden.

 6. Super goed idee, zo kunnen de vaders/moeders hun kinderen toch bij daglicht veilig om leren gaan met klein vuurwerk. Iets dat oh zo belangrijk is voor de toekomst. Wel jammer dat hiervoor de simpele rotjes niet meer gebruikt kunnen worden als daar verbod op komt.

 7. Prima idee, zo hebben liefhebbers(@joop: mensen die erg veel geld verbrassen) de kans om hun spullen op te maken, zonder in overtreding te zijn. Al is het Nederlandse consumenten vuurwerk, mijns inziens, niet zozeer ‘het’ probleem.
  De knallen die voor overlast zorgen, worden in 99% van de gevallen veroorzaakt door vuurwerk dat sowieso al illegaal is.
  Het gedrag van mensen geeft echter de doorslag, want zou het geweld van 18-01-2020 in de stad NIET hebben plaats gevonden als er inmiddels een vuurwerkverbod van kracht zou zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *