‘Is versterkingsoperatie ‘doenlijk’ voor burgers?’

nieuws
Foto: Erick Bakker

Het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) heeft nogal wat aan te merken op de wet die de versterkingsopgave van gebouwen in Groningen moet gaan regelen.

‘Of het voorstel daadwerkelijk gaat leiden tot de beoogde versnelling van de versterkingsopgave, zal in de praktijk moeten blijken. De opgave is complex en een eigenaar van een gebouw krijgt in het proces te maken met meerdere organisaties, waaronder de gemeente, Nationaal Coördinator Groningen en de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG).

ATR adviseert daarom inzichtelijk te maken of de oprichting van één uitvoeringsorganisatie (één loket) is overwogen voor het begeleiden van burgers bij schade-afhandelingen en de versterkingsopgave. Sommige onderdelen zijn nog onvoldoende uitgewerkt en kunnen leiden tot onduidelijkheden en onzekerheden bij de uitvoering.

Om het proces te vereenvoudigen en te versnellen, adviseert ATR onder meer om te onderzoeken hoe het ‘normbesluit’ en het ‘versterkingsbesluit’ in de praktijk gecombineerd kunnen worden. De mogelijke totale impact van het wetsvoorstel voor het bedrijfsleven (MKB) en de burgers is nog niet helemaal in beeld gebracht.

ATR wijst op de MKB-toets, en adviseert om aan de hand van de ‘doenvermogentoets’ zicht te krijgen op of het voorstel ‘doenlijk’ is voor burgers. In het wetsvoorstel is geen regeldrukparagraaf opgenomen. ATR adviseert dit alsnog te doen. ATR adviseert tot slot om het wetsvoorstel niet in te dienen tenzij met de adviespunten rekening is gehouden’.

Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) geeft adviezen aan regering en parlement voor vermindering van de regeldruk als gevolg van nieuwe wetgeving.