‘Ik zou graag willen dat er overal vuurwerkvrije zones zijn’

De meeste mensen kennen het wel: tijdens oud en nieuw overal geknal van vuurwerk. De gemeente Groningen wil mens en dier beschermen tegen gevaar, schade en overlast van vuurwerk. Daarom zijn er tien vuurwerkvrije zones in Groningen.

De meningen zijn verdeelt of de vuurwerkvrije zones een goed plan zijn. ‘Het maakt mij niet zoveel uit. Ik steek zelf altijd veilig vuurwerk af. Dus eigenlijk vind ik het onzin’, zegt een Stadjer. ‘Ik zou graag willen dat overal vuurwerkvrije zones zijn. Ik heb honden en zij zijn echt doodsbenauwd voor vuurwerk’, zegt een vrouw. ‘Ik zou graag alles zonder vuurwerk willen zien. Het vervuilt, het is niet goed voor de klimaatcrisis en je kunt ook op een beeldscherm kijken naar flitsende lichtjes’, zegt een andere vrouw.

Als het vuurwerk afsteken echt moet, vinden de meesten siervuurwerk het leukst. ‘Ik heb het nog nooit gekocht of afgestoken, maar ik doe wel mijn gordijnen open als het er is’, zegt een vrouw. ‘Ik vind van die vuurpijlen mooi, omdat dat mooi sier is en allemaal lichtjes in de lucht’, zegt een man. ‘Ik heb liever siervuurwerk, maar ik ben ook jong geweest dus ik snap wel dat sommigen willen knallen’, zegt een andere man.