UMCG onderzoekt PET-scans zonder radioactiviteit

nieuws
Foto: Brudersohn via Wikimedia Commons (CC 3.0)

Het UMCG krijgt, met een aantal partners, 5,4 miljoen euro subsidie. Dat krijgen ze voor het programma ‘Licht voor beter zicht op ziekten’. Het onderzoek wordt uitgevoerd in het UMCG en het Amsterdam UMC Imaging Center.

Op radioactiviteit gebaseerde PET-scans brengen bijvoorbeeld tumoren in beeld. Gebruik je licht in plaats van radioactiviteit, dan kun je tien tot honderd keer scherpere beelden maken. Zelfs een cluster van een paar cellen is te zien.

Deze scherpere afbeeldingen voorspellen beter welke medicijnen goed zullen aanslaan. Daarmee is een snellere, betere en goedkopere behandeling mogelijk.

“Het voordeel van licht is niet alleen de hogere resolutie. Je voorkomt hier ook stralingsschade mee, omdat je geen radioactieve stof hoeft toe te dienen. Bovendien kun je meerdere ‘markers’ tegelijk toedienen, terwijl je bij PET-scans slechts één marker tegelijk kunt waarnemen,” aldus programmaleider Johannes de Boer.

Deel dit artikel: