Boze boeren blokkeren politiebureau Zuidhorn

nieuws
Foto: Robert van der Veen - 112groningen.nl

Tientallen boeren hebben maandagavond enige tijd het politiebureau aan de Hooiweg in Zuidhorn geblokkeerd. Dat meldt Robert van der Veen van de incidentenwebsite 112groningen.nl.

De blokkade begon rond 21.30 uur. “Het is op dit moment allemaal nog vreedzaam en rustig”, vertelt Van der Veen. “Het toegangshek is echter geblokkeerd waardoor politievoertuigen het bureau niet meer kunnen verlaten.” Volgens de incidentfotograaf staan er zo’n vijftig boeren met landbouwvoertuigen voor het bureau. “Ik heb zojuist begrepen dat er politie onderweg is hier naar toe.” Rond 22.15 uur wordt duidelijk dat de politie zich verzameld op het Noorderlicht, dat is nabij het politiebureau.

Rond 22.30 uur besluiten de boeren om de blokkade op te heffen. “Ze zeggen dat ze hun punt hebben gemaakt. Enige minuten geleden zijn ze richting hun tractoren gelopen en op dit moment verlaten ze het terrein.” Volgens een politiewoordvoerder gebeurde dit na een gesprek. “We hebben gesproken met enkele vertegenwoordigers van de groep boeren. Ze hebben hun punt gemaakt en voor de rest is er geen narigheid geweest.”

Tekst gaat verder onder de video

Boeren verlaten in hun tractoren de Hooiweg. Video: Robin van der Laan – niekerknieuws.nl

Boer reed in op politiepaard
Aanleiding voor de actie is naar alle waarschijnlijk de arrestatie van een agrariër eerder op de dag. Op social media wordt gemeld dat het te maken heeft met het boerenprotest van drie weken geleden op het Martinikerkhof in de stad, waarbij in werd gereden op een politiepaard. Een 54-jarige boer uit de gemeente Westerkwartier kreeg maandag bezoek van agenten. Een politiewoordvoerder laat weten dat in plaats van mee te werken aan het onderzoek de boer de twee rechercheurs belette het pand te verlaten. Collega-agenten moesten te hulp schieten waarna de boer gearresteerd werd. Collega-agrariërs zijn het niet eens met de arrestatie en besloten daarop naar het politiebureau te gaan om het gebouw te blokkeren. Daar eisten ze een gesprek met de politie-chef.

Foto: Robert van der Veen – 112groningen.nl
Foto: Robert van der Veen – 112groningen.nl
Foto: Robert van der Veen – 112groningen.nl