Vanaf 2030 geen nieuwe vervuilende vuilnisauto’s meer in Groningen

nieuws
Foto: E-Trucks Europe

De gemeente Groningen heeft dinsdagmiddag tijdens de ministerraad een convenant ondertekend met het Rijk, waarin het afspreekt om vanaf 2030 geen nieuwe vervuilende vuilniswagens meer aan te schaffen. In de jaren erna moeten alle vuilniswagens volledig emissievrij worden.

De gemaakte afspraken liggen vast in het convenant ‘duurzame brandstoffen en voertuigen in de reinigingsbranche’. Gemeenten verplichten zich hierin om stapsgewijs naar een emissieloos wagenpark te gaan. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat): “De woorden ‘schoon’ en ‘vuilniswagen’ klinken misschien niet meteen als een logische combinatie. Maar dat moet het wel worden. Straks stoten ze in elk geval geen uitlaatgassen meer uit en dat is goed nieuws voor het klimaat en de schone lucht in onze dorpen en steden.

In Groningen rijden vanaf vorig jaar al een aantal afvalwagens rond op waterstof. Daarmee worden ondergrondse afvalcontainers geleegd.

Deel dit artikel: