RUG monitort de duisternis in Noord-Nederland

nieuws
Foto: Brocken Inaglory - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2632873

Sterrenkundigen van de Rijksuniversiteit Groningen hebben het initiatief genomen tot een duisternismeetnetwerk in Noord-Nederland.

Wetenschappers, onder wie Spinoza-winnares prof. Amina Helmi van de RUG, zijn bang dat binnen 25 jaar de duisternis in Europa verdwijnt, met vergaande gevolgen voor mens, natuur en cultuur. Het zou kunnen dat kinderen die nu geboren worden de sterrenbeelden niet meer kunnen zien. Met het meetnetwerk kan donkerte worden gemeten en kan zo nodig geanticipeerd worden op het mogelijke verdwijnen van duisternis in ons land.

Sinds kort meet de RUG op vier plekken de duisternis: in woonwijk De Held, op de Zernike Campus, in Roodeschool en Sellingen. Er zijn flinke verschillen te zien tussen Stad en regio. In de stad verdwijnt de schemering bijna geheel door kunstlicht. Op verzoek van de Provincie Groningen wordt begin november een meter geplaatst in Nationaal Park Lauwersmeer. Daarna volgen nog meetstations van de RUG in Hornhuizen en op Ameland.

Deel dit artikel:

  1. Als je nu even de inhoud van de tekst goed tot je laat door dringen, dan moet je je toch lachen over zoveel domheid. Over 25 jaar zal het niet meer donker worden, en de kinderen die dan geboren worden zullen dan nooit meer de sterrenbeelden zien. Ik kan mij er niet aan gevoel onttrekken dat ook in de RUG het geloof van Extinction Rebellion voet aan de grond heeft gekregen. De verkondigers van het einde van de wereld, tenzij……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *