Meiden van 16 ‘aan de pil’ hebben vaker depressieve gevoelens

Zestienjarige meisjes die de anticonceptiepil gebruiken hebben vaker depressieve klachten dan leeftijdsgenoten die niet aan de pil zijn. Dat blijkt uit onderzoek waaraan arts in opleiding Anouk de Wit van het UMCG meewerkte.

De Wit en haar collega’s onderzochten daartoe de gegevens van meer dan duizend meisjes. De resultaten zijn woensdag gepubliceerd. Symptomen die de zestienjarigen met name noemden waren: vaker huilen, overmatig slapen en eetproblemen. Uit het onderzoek kon niet bepaald worden of het pilgebruik de depressieve gevoelens veroorzaakt. Het zou ook kunnen zijn dat de depressieve gevoelens leiden tot meer pilgebruik.

De onderzoekers benadrukken dat het kleine risico op een eventuele toename van depressieve klachten moet worden afgewogen tegen het veel grotere risico op een ongewenste zwangerschap. Daarom bevelen artsen liever langwerkende anticonceptiva aan, zoals spiraaltjes.

Deel dit artikel: