Koen Schuiling tegen krakers: “U heeft uw punt gemaakt”

nieuws

Burgemeester Koen Schuiling zei woensdagmiddag tijdens het spoeddebat over de krakers in het Heykenspand aan de Akerkstraat: “De krakers hebben door hun actie in voldoende mate bijgedragen aan het op de agenda zetten van hun punt. Ik roep hen op om het daarbij te laten en hun weg te gaan. Ik doe een publieke oproep aan u om het pand te willen verlaten.”

Een meerderheid van de gemeenteraad is tegen het kraken van het Heykenspand in de Akerkstraat. Wel was er begrip omdat zij aantoonden dat de woningnood onder, met name buitenlandse, studenten groot is. Ook wezen de krakers er op dat buitenlandse studenten zich niet kunnen inschrijven als inwoner bij de gemeente Groningen zolang zij geen vast woonadres hebben. Dat heeft tot gevolg dat zij geen BSN-nummer kunnen aanvragen. Daardoor kunnen zij geen bijbaantje nemen en geen bankrekening openen om studiefinanciering te ontvangen. Volgens wethouder Roeland van der Schaaf kunnen buitenlandse studenten die ingeschreven staan bij de noodopvang, gewoon een BSN aanvragen.

In de optiek van de krakers verwaarloost Heykens zijn pand opzettelijk zodat hij er iets nieuws zou kunnen bouwen. Dat zou hem meer opleveren dan het opknappen van het pand.