Studentenorganisatie DAG achter kraakactie pand Heykens

nieuws

De studentenorganisatie Democratische Academie Groningen (DAG) staat achter de mensen die zondag het pand van drukkerij Heykens in de Akerkstraat hebben gekraakt.

DAG zegt dat de universiteit is gewaarschuwd dat er te weinig woonruimte is voor het steeds stijgende aantal buitenlandse studenten. Dat die studenten op een alternatieve manier naar een woonplek gaan zoeken noemt DAG logisch.

DAG zegt dat er in Groningen voldoende leegstaande panden zijn waar studenten voor betaalbare huren zouden kunnen wonden.

De krakers lijken voorlopig te kunnen blijven zitten ondanks een kraakverbod. Maar tegelijkertijd mogen eigenaren hun pand niet lang leeg laten staan. Volgens de krakers staat de oude drukkerij meer dan twaalf jaar leeg. De bezetters van het pand zijn bezig om de drukkerij bewoonbaar te maken voor vijf studenten, waaronder vier buitenlandse studenten.

De VVD, CDA en de Stadspartij hebben een spoeddebat aangevraagd over de kwestie. Zij willen onder meer weten waarom de krakers mogen blijven zitten en wat de gemeente doet om langdurige leegstand te voorkomen.