“Moord en brand roepen maar wel investeren in dure projecten”

De SP noemt het makkelijk om moord en brand te roepen maar ondertussen wel te investeren in dure projecten als een nieuwe raadszaal en een Oosterpoort. De politieke partij reageert daarmee op de noodoproep van wethouder Paul de Rook van maandag.

De Rook trok samen met zijn collega’s uit Breda en Amersfoort bij de minister aan de bel. De afgelopen jaren hebben gemeenten veel taken overgenomen die eerst door het Rijk werden uitgevoerd. Er is echter minder geld beschikbaar voor gesteld dan waar op gerekend was. Daardoor loopt de gemeente nu tegen een jaarlijks tekort aan van 35 miljoen euro. Hierdoor zijn volgens de wethouder bezuinigingen onvermijdelijk.

“Het is heel goed dat de wethouder aan de bel heeft getrokken”, zegt fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP. “Sterker nog, wij steunen op dat punt De Rook volledig. Maar als het aankomt op bezuinigingen kunnen we elkaar niet vinden want dit stadsbestuur investeert ondertussen in dure projecten als een nieuw muziekcentrum Oosterpoort, een herinrichting van de binnenstad en een nieuwe raadszaal.” Vooral die raadszaal steekt de SP. “Dat kost acht miljoen euro. Dat plan moet als eerste van tafel.”

De SP is bang dat er straks bezuinigd gaat worden op de zorg, wijken, welzijn, werk en inkomen. “We gaan ons best doen om dat te voorkomen en we hopen andere partijen daar in mee te krijgen.”