Gemeente gooit document uit 1870 in de strijd voor Pepergasthuis

nieuws
Foto: Gouwenaar via Wikimedia Commons

De gemeente Groningen wil, in een ultieme poging om de verkoop van het Pepergasthuis te voorkomen, een gemeentelijke voogd aan gaan wijzen voor het gebouw.

Het document dat de gemeente wil gebruiken om deze voogdij weer in te stellen, komt uit 1870. Het pand was al vanaf zijn oprichting in 1750 onder voogdij van de gemeente, maar de voogdij werd in 1870 langzaam afgebouwd. Alleen de jaarrekeningen werden vanaf toen nog jaarlijks getekend, maar officieel was er nog een voogd voor het gebouw.

De voogdij eindigde volgens Lefier in 1990. Volgens de gemeente is deze voogdij nog steeds van kracht, want in 1991 was meester Overdiep nog steeds ‘oppervoogd’ van het Pepergasthuis. Lefier was tot nu toe de aangewezen voogd, maar de gemeente zet de woningcorporatie nu uit deze functie. De gemeente draagt nu mr. H Brouwer voor als tijdelijk voogd.

Gemeente: ‘Alles op alles om transactie te voorkomen’

De gemeente wil zelf geen eigenaar worden van het pand, maar wil met een dergelijke voogd ‘de historische betekenis’ van het Pepergasthuis behouden. Deze voogd zal dus ook moeten oordelen over de koopovereenkomst die Lefier af wil sluiten. “Wij vinden dat we alles op alles moeten zetten om deze transactie te voorkomen. We hebben dit vaker gedaan als gemeentebestuur, wanneer gasthuizen die een belangrijke functie hebben, teloor dreigen te gaan”, aldus wethouder Roeland van der Schaaf.

Lefier is ‘not amused’

Lefier kwam vrijdagochtend nog met gestrekt been in tegen de gemeente. De gemeente gaat volgens Lefier voorbij aan haar eigen besluitvorming: “De gemeenteraad van Groningen heeft namelijk in 1990 het instituut van oppervoogdij beëindigd. De gemeente beroept zich hiermee op een instrument dat zij zelf 29 jaar geleden heeft afgeschaft. De gemeente gaat haar boekje ver te buiten en zet onze relatie zeer onder druk. Ontluisterend, onnodig en onterecht”, aldus Margriet Drijver, interim-bestuurder van Lefier.

Deel dit artikel:

 1. Lefier zou er goed aandoen hun zg vindicat studentenhuizen te verkopen , nadat ze ze eerst terug hebben gerenoveerdton normale woningen voor de middenklasse.
  Vervolgens kunnen ze voor de opbrengst studenten onderkomens bouwen bij Kardinge !
  Voordeel geen overlast van studenten, soc. Woningen erbij en minder fietsen in het centrum.
  Laat monumenten in tact en verkwansel due niet!

 2. 100% eens. Wat een arrogantie van deze mevrouw M. Drijver en wat een absurd plan met historisch erfgoed. Investeren in campusgebonden studentenwoningen is op dit moment zoveel waardevoller voor de stad, dan cashen door de Pepergasthuis te verkwanselen aan iemand met te veel geld, die, als ik de geruchten mag geloven, in de kerk wil gaan wonen en zijn geld en zichzelf ongeveer tot god verklaart.

 3. Nu B&W toch pittig in de historie duikt, laat zij dat ook even doen bij de wens van velen:
  Het behoud van de monumentale Bomen van het A-Kerkhof.
  Dan – zijn ik en veel Stadjers met mij -: dik tevreden!

  https://bomenriddersgroningen.nl/wp-content/uploads/2018/10/Luchtfoto-Groningen-met-bomen-op-de-A-Kerk.jpg

  https://bomenriddersgroningen.nl/wp-content/uploads/2018/02/Screen-Shot-2018-02-21-at-22.14.13.png

  https://bomenriddersgroningen.nl/wp-content/uploads/2019/02/Picture1.png

  Mevrouw Kiki

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *