Gaswinning komend jaar onder 12 miljard kuub; in 2022 naar 0 Nm³

Volgens Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat duikt de gaswinning in Groningen het komende gasjaar al onder de grens van 12 miljard kuub. Ook gaat de Groningse gaskraan al in 2022 helemaal dicht. Dat meldde Wiebes dinsdagmiddag in een brief aan de Tweede Kamer.

De 12 miljard m³ is vier miljard kuub minder dan gepland was voor 2020. Eerder dit jaar meldde Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat nog dat het moeilijk zou worden om het de gaswinning komend jaar onder de 12 Nm³ te krijgen.

Door hoogcalorisch gas en stikstof ontstaat laagcalorisch gas. Deze methode van gasproductie zorgt er in de nieuwe raming voor dat de gasproductie uit Groningen omlaag kan. Daarnaast wordt de gaswinning gedrukt door door dit type gas in de gasopslag in het Drentse Norg op te slaan het naar naar Duitsland te exporteren. In de oorspronkelijke planning zou er 16 miljard kuub worden gewonnen onder Groningen.

In de oorspronkelijke planning van de regering zou de gaswinning 2030 pas geheel stoppen. Minister Wiebes liet een paar weken geleden wel doorschemeren dat het Groningse gas ‘binnen heel korte tijd’ niet meer nodig zou zijn.