Christiaan Triebert geëerd als Alumnus van het Jaar

nieuws

Tijdens de Opening van het Academisch Jaar maandag 2 september wordt Christiaan Triebert geëerd als Alumnus van het Jaar voor zijn bijdrage aan de journalistiek.

Hij ontvangt de prijs voor zijn bijdrage aan vernieuwende onderzoeksjournalistiek. Triebert (1991) was verbonden aan de onderzoeksteams van Bellingcat en Airways en is nu Investigations Journalist bij de New York Times. De jury van de jaarprijs is unaniem over de kwaliteiten van Triebert: ‘Met zijn werk verlegt hij de grenzen van de traditionele journalistiek, opent hij nieuwe deuren en inzichten, onthult hij corruptie en weet hij anderen te inspireren.’

Hij deed onderzoek naar de couppoging in Turkije, de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi, MH17, de oorlogen in Syrië, Irak en Oekraïne. Met behulp van moderne technologie en digitale bronnen, zoals Whats App-berichten, YouTube-filmpjes en Google Earth-beelden weet Triebert de toedracht van bombardementen, oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen te onthullen.

Christiaan Triebert studeerde International Relations, Midden-Oostenstudies en Politieke Filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen en behaalde zijn BA in 2015. Al tijdens zijn studie was hij actief als journalist voor de Universiteitskrant (UK). Deze zondag was hij te gast in het NPO-programma Buitenhof.