Veertigjarig ORKZ viert feest

nieuws

Ooit het grootste kraakpand van Nederland, het Oude Rooms Katholieke Ziekenhuis, kortweg ORKZ, bestaat veertig jaar en viert feest.

Op 25 maart 1925 werd in Helpman het nieuwe RKZ aan de Verlengde Hereweg geopend. De daarop volgende jaren is het gebouw flink uitgebreid. Tot men in mei 1979 als Martini Ziekenhuis verhuisde naar de Van Swietenlaan. De gemeente wilde het gebouw slopen en er dure koopwoningen heen zetten. Het gebouw werd echter in de loop van 1979 gekraakt. De kraak werd in 1985 gelegaliseerd.

‘Het ORKZ bestaat op 7 september 40 jaar! Wat ooit begon als een gedurfde kraakactie is uitgegroeid tot een levendige community: van eethuisje tot bar en van hottub tot moestuin. Kom al dat moois bekijken, Chill in onze tuin, dwaal door onze gangen met kunst en dans mee op de parkeerplaats. Iedereen is welkom!’

‘Loop door het gebouw, tuinen en het parkeerterrein voor coole deco van RKZ kunstenaars. Wees welkom en wees een goede gast!’

Op het programma onder veel meer The Gravediggers, Amsterdam Klezmer Band, Allöchtöön, Journeymen Soundsystem, Kern Concreet en de Santelli Circusshow. Ook is er Bieryoga en wordt een film vertoond over 40 jaar ORKZ.

Deel dit artikel: