Groninger kunstenares naar China

In het werk van Groninger kunstenares Yana Poppe is haar voorliefde voor Azië duidelijk te zien. Ze maakt kleurrijke schilderijen van Aziatische landschappen. In de Hortus in Haren heeft ze een tentoonstelling van schilderijen geïnspireerd op de Chinese tuin van de Hortus.  Deze week vertrekt Yana voor een maand naar China, om daar nieuw werk te maken.

Yana is geboren in Indonesië en opgegroeid bij haar adoptie-ouders in Friesland. “Ik ben nieuwsgierig naar waar ik vandaan kom. Wat als ik in Indonesië had geleefd”, vraagt Yana zich af. “Die gedachtes blijven vaak in mijn hoofd spelen. Daarom zie je ook zo veel van Azië terug in mijn werk”.

Chinese tuin
Yana bezoekt de Chinese tuin in de Hortus in Haren regelmatig. Op dit moment heeft ze in een paviljoen in de tuin een expositie met schilderijen die gebaseerd zijn op de tuin. “Deze plek betekent voor mij een escape, even weg van het alledaagse. Maar het is zo’n mooie plek die me ook beeldend heel erg prikkelt”.

Werken in China
Een groep straatkunstenaars in de Chinese stad Shenzhen heeft Yana gevraagd een muurschildering te maken. Dat is een kans die ze niet kon laten liggen: “Het is geweldig om me een maand lang onder te dompelen in de cultuur daar en dan iets van mijzelf achter te laten”.

Ooit naar Indonesië
Hoewel Azië centraal staat in Yana’s werk, heeft ze nog geen werkbezoek gebracht aan haar geboorteland Indonesië. Wel heeft ze eerder in Japan gewerkt en bezoekt ze nu China. “Ik denk dat Indonesië op dit moment nog te veel lading voor me heeft, omdat ik daar vandaan kom. Maar misschien in de toekomst ben ik er ooit aan toe. Dan ga het ook gelijk goed doen en voor langere tijd daar werken aan een groot en persoonlijk project”.