Geen referendum over zwarte piet

nieuws
foto: Matthijs Jansen / Twitter.com

Er komt geen referendum over zwarte piet in Groningen. De PVV had hierom gevraagd.

‘De figuur van zwarte piet als onderdeel van het sinterklaasfeest is al geruime tijd aan verandering onderhevig, onder meer tot uitdrukking gebracht in het landelijke sinterklaasjournaal. Een Gronings referendum over dit onderwerp vinden wij daarom niet zinvol en brengt het risico van verharding van het debat met zich mee hetgeen wij ongewenst vinden, omdat sinterklaas bovenal een kinderfeest is’, antwoordt het college van B&W.

De volledige beantwoording van de PVV-vragen over zwarte piet staat hier.

Deel dit artikel:

 1. Polarisatiepiet van Kesteren vind dat de politiek zich niet met zwarte piet mag bezig houden, maar wel een referendum over die zelfde zp aanvragen….

 2. En zo werd er ook gedacht in Dokkum door de ‘blokkeerfriezen’. Het is en blijft een kinderfeest. En dus geen toegang voor volwassenen om te demonstreren! Overigens wel nieuwsgierig wie de ‘buitenlandse student’ heeft staan oppeppen vorig jaar om te demonstreren? Ze zijn hier een blauwe maandag en weten dit soort conflicten direct op te zoeken!

  Dit soort discussies moeten elders plaatsvinden en dus niet in het bijzijn van kinderen. En ook niet zoals BenW doet, door een besluit als een dictaat aan zijn inwoners door de strot te duwen (op vragen van PvdD). Het blijkt maar eens te meer, dat de lokale politiek niet functioneert. Er is nog nooit daarover een debat gevoerd in de raad!

 3. Oswald Kars. Een referendum dat bedoeld is om te polariseren, is politiek bedrijven. De invulling van het Sinterklaasfeest is aan de mensen die het vieren, niet aan de mening van een meerderheid van mensen die er voor naar de stembus willen gaan.

 4. Het referendum is niet bedoeld om te polariseren, maar om de vraag te beantwoorden of onze kindervriend nog een zwarte huidskleur mag hebben, of dat dat niet mag. Geen idee wat dat met politiek te maken heeft.

  Heb eerder het idee dat je de boodschapper weer aan het aanvallen bent en de boodschap daarom niet hoort.

 5. Marc, door te drammen creëer juist polarisatie. Mensen laten zich niets opdringen en gaan er dan juist extra vel tegen in.

  Ik ben er van overtuigd dat met de juiste mensen aan het roer er helemaal geen zwarte Piet discussie was geweest, door totaal gekken een podium te geven om hun standpunt te ventileren gaan mensen door het lint.

  Een economische vluchteling zoals Jefrey Afriyie die gaat roepen dat wij van slaven drijvers afstammen terwijl hij zelf een Ashanti is. ( Ashanti’s waren de grootste slavendrijvers in Afrika )

  https://www.science.gov/topicpages/a/african+slave+trade
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Ashanti_(volk)

  Het is diep droevig dat ik als eenvoudige boerenl*l meer weet over slavernij dan menig boeroeper.

 6. Denkt B @ W Groningen soms dat hun aan de totale bevolking opgedrongen besluit niet polariserend werkt ? En dan ook nog toestaan dat de anti zwarte piet aktivisten tijdens de intocht komen demonstreren. Is dat in het kader van de opdracht te verbinden ? Neem van mij aan dat dit niet de manier is om het volk tegemoet te treden.
  Wie ik dan ben: Ik ben een vrouw van 74 en heb als kind Sinterklaas gevierd (met zwarte piet), als moeder voor mijn kinderen het sprookje van Sint en Piet waar gemaakt en nu als oma voor mijn kleinkinderen. Ik heb dit allemaal met veel plezier beleefd en mogelijk gemaakt. Ik kan wel huilen als ik zie hoe het nu verworden is door het optreden van een kleine groep beroepsaktivisten, die om t hardst roepen dat (mijn) zwarte piet racistisch is en hoe allerlei keurige mensen zich daardoor laten beinvloeden en mij en vele anderen daarom laten vallen. Ik weiger te accepteren dat ik en zwarte piet niet deugen !!

 7. Ja, stel je voor dat 99% vóór een zwarte Piet is. Ik ben pro zwarte Piet en vind het gezeik, maar bij een landelijk referendum leg ik me geheel neer bij de uitslag. De politiek en een groep schreeuwers probeert nu de dienst uit te maken, dat is géén democratie. Het zal wel nooit een ware democratie met een bindend referendum a la Zwitserland worden in Nederland, stel je eens voor dat de meerderheid beslist zeg, schande! (…)

 8. Helemaal met Marianne Smit eens. En laat mijn voorouders ook never nooit als racisten wegzetten. Zoals de politiek nu wel doet! En met nog slechts 44% opkomst zou ik als (lokale) politiek al helemaal op de tellen passen en niet indruisen tegen een meerderheid van de bevolking! Zwarte piet heeft nooit het karakter gehad vanuit een racistische mythe. Dat had de politiek moeten bewegen om dit de wereld uit de krijgen! Voor je volk!

 9. Otman Kars. Jij zegt dat het niet polariserend bedoeld is. Dat is het wel. De PVV wil gewoon zoveel mogelijk mensen op stang jagen. Jij zit zelf op de persoon te spelen hier door mij het onderwerp te maken. Je bent eigenlijk gewoon rechts maar je durft geen kleur te bekennen. Deze heb je dus verdiend.

 10. Fijn dat de gemeente dit standpunt inneemt. Ja, ik heb ook sinterklaas gevierd met zwarte piet en nee, ik had niet door dat dit voor gekleurde mensen wel eens heel vervelend zou kunnen zijn. Voor kleine kinderen al. En kleine kinderen daardoor al geen leuk sinterklaasfeest hebben, dan is het toch niet meer dan logisch dat we een kleine verandering doen? Daarvoor hoef je je niet schuldig te voelen over het verleden, maar nu we met z’n allen wél weten dat gekleurde mensen er heel veel last van kunnen hebben en voor kleine kinderen al het feest niet leuk kan zijn, waarom veranderen we het dan niet? Sinterklaas, paard, stoomboot, liedjes, pepernoten, pakjes, etc. blijven allemaal. Piet ook, alleen verandert wat van kleur. Daar verandert onze identiteit toch niet van? Dat kunnen we als maatschappij toch wel aan? (blanke vrouw, 56 jaar).

 11. Heel erg vervelend dat de gemeente dat standpunt inneemt zonder de bevolking te vragen wat de algemene mening is.
  Autoritair optreden, ondemocratisch en over stag gaan voor een kleine groep drammers, die in ieder geval wel beweren dat pro zwarte piet verdedigers schuldig zijn. Dat de (soms nog kleine) kinderen van de gekleurde medemens er last van hebben dat zwarte piet zwart is, komt vooral door hun ouders. Die ouders zijn zo gevangen in hun zwart/wit denken en zo obsessief bezig overal bevestiging te zien van racisme, dat hun kinderen daar wel wat van moeten meekrijgen. Vooral kleine kinderen zijn heel gevoelig voor de stemming van hun papa en mama !
  Als ze die zelfde energie zouden gebruiken om hun kinderen weerbaarder te maken (bijvoorbeeld tegen pesten) en zich positief uit zouden laten over het Sinterklaasfeest t.o. hun kinderen, dan zou de wereld van de Goede Sint en zijn Zwarte Piet er een stuk leuker uit zien voor iedereen. Uiteraard zijn ook gekleurde kindertjes van harte welkom op dat feest, maar als hun ouders dat niet kunnen/willen meemaken, dan gaan ze toch gezellig iets anders doen in plaats van demonstreren hoe racistisch de andere mensen zijn.

 12. In Afrika schminken mensen zich wit om zo de boeman, spook en de dood uit te beelden. Geen enkele blanke die in Afrika of hier erover klaagt. In Nederland heeft men nota bene de boemanfunctie veranderd in een intelligente blije Piet. En nog steeds is men niet tevreden. Juist dat gezeur heet met twee maten meten, oftewel discriminatie, racisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *