Gaat het ‘generaal pardon’ minister Wiebes in het zadel houden?

nieuws

Met een generaal pardon voor 9000 gasbevingsgedupeerden probeerde minister Eric Wiebes van Economische Zaken maandagmiddag te laten zien dat de versterkingen in het aardgasgebied hem ernst zijn. Of dat hem dinsdagavond, tijdens het spoeddebat in de Tweede Kamer, gaat helpen is nog maar de vraag.

Wiebes staat zwaar onder druk. Het Staatstoezicht op de Mijnen stelde in een vernietigend oordeel dat Wiebes de versterkingsoperatie helemaal verkeerd aangepakt heeft. Hoewel de oppositie officieel nog niets wil zeggen, zinspelen meerdere partijen op een eis van zijn vertrek. Ook binnen de coalitie is er kritiek. Zo zegt een anonieme bron tegen DvhN: “Zijn gestuntel straalt af op het kabinet. Niet alleen zijn falende aanpak in Groningen wordt hem aangerekend, ook de manier waarop hij met het klimaatbeleid omgaat.”

Het laatste bod van Wiebes is voor mensen die hun schade hebben gemeld voor 1 januari dit jaar: 5000 euro directe vergoeding of  11.000 euro voor herstel door een aannemer. Ook hoeven deelnemers volgens Wiebes niet meer te wachten op een beoordeling. Daarnaast kwam er de belofte van Wiebes om de versterking van huizen ‘radicaal te versnellen’.