Erepenning voor Ton Broekhuis van Noorderlicht

nieuws
Ton Broekhuis. Foto: Anne Westerhof

Afgelopen donderdag reikte loco-burgemeester Paul de Rook bij galerie Noorderlicht aan het Akerkhof de Erepenning van de gemeente Groningen uit aan Ton Broekhuis.

Broekhuis krijgt de penning voor zijn werk bij Noorderlicht, dat hij van een kleine tentoonstelling in de USVA wist uit de bouwen tot een nationaal en internationaal gerenommeerde organisatie. De gemeente noemt het bijzonder dat Broekhuis altijd vanuit Groningen is blijven opereren: “Dat is bijzonder voor een dergelijk cultureel initiatief, dat zich gezien het grote succes best elders had kunnen vestigen.”

“Dankzij de geweldige inzet, de betrokkenheid en het doorzettingsvermogen van Ton Broekhuis heeft Noorderlicht zich ontwikkeld tot een belangrijke nationale en internationale speler binnen de kwaliteitsfotografie. Dat is echt een prestatie van formaat.”  De afgelopen jaren werd de erepenning toegekend aan Stichting KEI (2018), Sibrand Poppema (2018), Peter Weening (2018), Ab Smit (2017), Boer Dijkhuis (2017) en het onderzoeksteam van Ben Feringa (2016).