Stolpersteine geplaatst voor slachtoffers naziregime

Deze donderdag zijn in Groningen 33 nieuwe Stolpersteine geplaatst. Het merendeel van de stenen werd gelegd in de Schilderswijk, als onderdeel van een project waarbij alle wijkgenoten worden herdacht die slachtoffer zijn geworden van het naziregime in de Tweede Wereldoorlog.

Een Stolperstein is een klinker waarop een messingplaatje van tien bij tien centimeter is aangebracht. Op dat plaatje zijn de naam, en geboorte- en overlijdensgegevens van het slachtoffer te zien.

De Kraneweg 19 is een van de huizen die een Stolperstein kreeg. De familie Minco woonde daar van 1935 tot 1942. Toen kreeg de familie een brief van de burgemeester. Daarin stond dat de Duitse weermacht het huis in beslag nam en dat ze moesten vertrekken. Snel daarna woonden er leden van de Nederlandse SS in het huis.

De familie werd in 1943 verraden en gedeporteerd naar Westerbork. Daar werden vader Carel, moeder Wilmina en zoon Manuel vermoord. Alleen dochter Carolina overleefde de oorlog. Bij het huis zijn daarom vier Stolpersteinen neergelegd ter nagedachtenis.

Naast de gelegde stenen bij verschillende woningen aan de Kraneweg werden er ook zes stenen gelegd in de Petrus Hendrikszstraat en de Ernst Casimirlaan. De Stolpersteine herinneren veelal aan weggevoerde en vermoorde Joodse stadgenoten, maar ook slachtoffers uit de wereld van het verzet krijgen een Stolperstein.