Stolpersteine geplaatst voor slachtoffers naziregime

Deze donderdag zijn in Groningen 33 nieuwe Stolpersteine geplaatst. Het merendeel van de stenen werd gelegd in de Schilderswijk, als onderdeel van een project waarbij alle wijkgenoten worden herdacht die slachtoffer zijn geworden van het naziregime in de Tweede Wereldoorlog.

Een Stolperstein is een klinker waarop een messingplaatje van tien bij tien centimeter is aangebracht. Op dat plaatje zijn de naam, en geboorte- en overlijdensgegevens van het slachtoffer te zien.

De Kraneweg 19 is een van de huizen die een Stolperstein kreeg. De familie Minco woonde daar van 1935 tot 1942. Toen kreeg de familie een brief van de burgemeester. Daarin stond dat de Duitse weermacht het huis in beslag nam en dat ze moesten vertrekken. Snel daarna woonden er leden van de Nederlandse SS in het huis.

De familie werd in 1943 verraden en gedeporteerd naar Westerbork. Daar werden vader Carel, moeder Wilmina en zoon Manuel vermoord. Alleen dochter Carolina overleefde de oorlog. Bij het huis zijn daarom vier Stolpersteinen neergelegd ter nagedachtenis.

Naast de gelegde stenen bij verschillende woningen aan de Kraneweg werden er ook zes stenen gelegd in de Petrus Hendrikszstraat en de Ernst Casimirlaan. De Stolpersteine herinneren veelal aan weggevoerde en vermoorde Joodse stadgenoten, maar ook slachtoffers uit de wereld van het verzet krijgen een Stolperstein.

Deel dit artikel:

  1. Kunstenaar Demnig noemt ze ‘Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.’ (Bron:Wikipedia).
   Misschien is het zo juist wel een hele mooie vorm om te gedenken.

   1. Beste Merel, ik begrijp de filosofie erachter maar dat veranderd mijn standpunt niet.

 1. Hoewel ik respect heb dat er wordt herdacht vindt ik dit teveel van het goede. Wat is het doel hiervan, 3 keer per dag herinnerd worden aan de tweede wereldoorlog en dan een slecht gevoel krijgen? Volgens mij zijn er tal van monumenten, ik zou geen tegel voor mijn deur willen hebben. Ik ben ook tegen dat de 4 mei herdenking steeds meer aan kracht inboet door er allerhande (politieke) conflicten bij te betrekken waar ik hele andere gevoelens heb. Daarnaast hebben we veteranen dag nog voor de gevallen verzetsstrijders en soldaten.

 2. Het gaat er nu niet om wat jij (men anno 2019) wil … zij hadden geen wil …helaas…
  wees waakzaam en heb liefde voor alles..het mag vergeven worden maar niet vergeten… nogmaals wees waakzaam…

 3. Het gaat er wel om wat ik zou willen, ik leef niet in het verleden. Ik vind het overdreven. ik zou geen mini begraafsteentjes voor mijn deur of op elke hoek van de straat willen. Zeker niet omdat er al tal van monumenten en landelijke herdenkingen zijn.

  Straks glijden de Duitse toeristen nog uit over de 6 miljoen Stolpersteine die overal liggen. Terwijl men al bang was dat het Nederlands volkslied aanstoot kon geven bij de dodenherdenking. Ik verwacht binnen 20 jaar dat mensen aanstoot nemen aan die stenen, net als met historische straatnamen, tunnels en andere monumenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *