RUG maakt werk van sociale veiligheid

De sociale veiligheid van medewerkers van universiteiten in Nederland schiet tekort. Dat blijkt uit twee onderzoeken die afgelopen maandag werden gepubliceerd door vakbonden FNV en VAWO en Het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH). Ook de Rijksuniversiteit Groningen laat weten de situatie aan te pakken.

Onder sociale veiligheid vallen onder meer pesten, roddelen, bedreigen, machtsmisbruik, uitsluiting, het achterhouden van informatie, vernedering en seksuele intimidatie. FNV en VAWO deden onderzoek onder ruim 1000 mensen en daarvan gaf 40% aan wel eens te maken hebben gehad met een onveilige werksituatie, en daarvan verkeert 44% zich volgens het onderzoek nog steeds in een onveilige situatie.

Het LNVH interviewde daarnaast 53 vrouwen over de verschillende vormen van intimidatie, ook wel harassment genoemd. Volgens de onderzoekers is “het sterk hiërarchische karakter van de hoog competitieve en individualistische cultuur, het ontoereikend reageren op gevallen van harassment en het – al dan niet gedwongen – zwijgen van de slachtoffers, zijn de vier zogenaamde faciliterende kenmerken van de huidige wetenschapscultuur die maken dat wangedrag en intimidatie gemakkelijk kunnen ontstaan en niet of nauwelijks worden aangepakt,” valt te lezen in een samenvatting van het onderzoek.

De RUG is ondertussen bezig om de problemen aan te pakken. De universiteit laat via woordvoerster Jorien Bakker weten dat het probleem al langer in beeld is bij de RUG, en dat ze deze week met een verklaring komen over sociale veiligheid. Daarin wordt ‘zero tolerence’-beleid aangekondigd en de RUG roept op om misstanden te melden.