‘Kijk, ik heb ook een tuintje’

nieuws

Sommige mensen pronken met grote aangelegde tuinen, anderen worden al blij van iets kleins dat het vanzelf doet.

Sarah Carolien Eijkelboom plaatst een foto op de Facebookpagina van de Hortusbuurt: ‘Kijk, ik heb ook een tuintje, vind je ’t geen dotje?’

Zo te zien een Maarts viooltje, een halfschaduwplant van voedselrijke, losse, humeuze en vochthoudende, vaak kalkhoudende, minerale bodem. In Zuid-Limburg en op de grens van rivierdalen met heuvelgebieden groeit de plant aan de randen van loofbossen aan de voet van hellingen, waar humusrijk materiaal bijeengespoeld wordt. In Zuid-Limburg komt zij talrijk voor in holle wegen. In de uiterwaarden van grote rivieren staat zij in rivierduinbosjes en onder heggen van doornstruiken. In Zeeland zoekt zij op dijken de beschutting van doornstruiken. Maarts viooltje kan in de zon groeien, maar wordt in open dijkbermen door gras verdrongen. Maarts viooltje groeit in stinzenmilieu’s langs de Utrechtse Vecht, de Hollandse binnenduinrand en in Noordwest-Friesland, meldt Wikipedia. Maar dus ook tussen de stenen bij een voordeur in de Hortusbuurt in Groningen.