Kabinet móét geld bijleggen voor jeugdzorg

Het kabinet moet structureel meer geld bijleggen, anders valt jeugdzorg in de gemeenten om. De vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) luidt de noodklok.

De VNG heeft een diepteonderzoek gedaan bij 26 verschillende gemeenten. Het onderzoek laat zien dat het aantal jongeren dat jeugdhulp krijgt, toeneemt en dat er meer zwaardere gevallen zijn. De gemeentes kunnen dit niet met eigen middelen onder controle krijgen, dus moet het kabinet bijspringen, adviseert het VNG.

Wethouder Mattias Gijsbertsen is blij met het advies: ‘Dit is iets wat gemeenten al lange tijd zeggen. De nood is echt hoog, zeker bij grotere gemeenten. Het kabinet verwachtte dat de nood voor jeugdzorg alleen maar afneemt, maar het tegenovergestelde is waar. De inwoners van de gemeente hebben daar nu last van: de extra kosten moeten we nu halen uit de verhoging van de OZB en andere maatregelen. Dat is een situatie die we niet moeten willen.’

Praktijk maakt zich zorgen

De financiële druk is voor aanbieders van jeugdzorg enorm. Uit een rapport van het gerenommeerde onderzoeksbureau Berenschot blijkt dat jeugdzorg onder de kostprijs wordt ingekocht door gemeentes. Dat betekent dat de zorgaanbieders verlies lijden op de aangeboden jeugdzorg, waardoor zij moeten snijden in hun budgetten. Daardoor gaat de kwaliteit van de jeugdzorg achteruit. Het gevolg is dat de wachtlijsten voor jeugdbescherming enorm zijn, dat de werkdruk voor werknemers te hoog wordt en dat volledige jeugdzorgaanbieders en jeugdbescherminginstanties op omvallen staan.

‘Cruciaal moment’

Wethouder Gijsbertsen geeft aan dat de gemeente er nog steeds achter staat dat jeugdzorg onder de gemeenten valt: ‘Inhoudelijk gezien past het goed bij de gemeente. Wij kennen de mensen waar het om gaat en mensen kunnen zien in hun totale omgeving. Maar met dit tekort aan middelen wordt het erg ingewikkeld. Je moet je nu af gaan vragen of je het nog kan waarmaken. Het is dus een cruciaal moment en het kabinet zal echt een beweging moeten maken.’

Deel dit artikel: