Brand in elektrische bus zet brandweer op scherp

De Groninger brandweer heeft afgelopen week diverse keren geoefend op het terrein van vervoersbedrijf Qbuzz. Tijdens de oefening simuleerde men een brand in een elektrische bus.

Rookwolken kolken uit de stalling van Qbuzz aan de Peizerweg. “Er is brand hier”, vertelt een medewerker van de Bedrijfshulpverlening aan de meldkamer die de 112-gesprekken beantwoord. “We zijn al begonnen met ontruimen maar we missen nog een aantal mensen.” Enkele minuten later komt de brandweer het terrein op rijden waarbij de brandweerlieden in korte tijd uit moeten zien te vinden wat er aan de hand is, en hoe ze situatie het beste ‘meester’ kunnen worden.

Pieter Timmer is oefenleider bij de Groninger brandweer en hij noemt casussen als deze erg belangrijk. “Het komende jaar gaat het aantal elektrische bussen op de weg enorm toenemen. Daarbij is het dan essentieel dat je weet waar de bedrading zit, waar de accu’s liggen en waar de knopjes zitten voor de bediening.” De oefeningen zelf noemt Timmer geslaagd. “Ik ben erg tevreden met hoe het gegaan en verlopen is.”