Advies B&W: ‘Bouw geen parkeergarage onder nieuw busstation’

Het college van burgemeester en wethouders adviseert de gemeenteraad van Groningen geen parkeergarage te bouwen onder het nieuwe busstation op de oude PostNL-locatie aan de zuidzijde van het hoofdstation. Dat schrijft ze donderdagmiddag in een brief aan de raad.

Volgens het college zal een parkeergarage op deze locatie niet winstgevend zijn en zijn er voldoende alternatieven voor extra parkeergelegenheid op naastgelegen terreinen: “We stellen daarom een aanpak voor waarbij de parkeeroplossing integraal onderdeel is van de gebiedsontwikkeling. Hierdoor vervalt de directe noodzaak om een ondergrondse parkeergarage onder het busstation verder uit te werken.”

De gebiedsontwikkeling zuidzijde Hoofdstation is één van de deelprojecten van het project Groningen Spoorzone. Het opstelterrein voor treinen, dat nu nog aan de zuidkant van het Hoofdstation ligt verhuist naar De Vork in Haren. Het college vroeg in 2017 aan de raad om werk te mogen maken van een parkeergarage die onder het toekomstige busplatform een plek zou moeten krijgen. Een besluit hierover is belangrijk, omdat in het ontwerp van de rest van de zone rekening moet worden gehouden met de aan- en afrijroutes naar een dergelijke garage.