100.000 euro subsidie voor herstel Harener Wildernis

nieuws
Foto: Groninger Landschap

De provincie Groningen draagt 100.000 bij aan plagwerkzaamheden die Het Groninger Landschap gaat uitvoeren in het natuurgebied de Harener Wildernis.

Na de zomer begint het Groninger Landschap met de volgende fase van het herstel van dit natuurgebied. Op zo’n 5 hectare aan graslanden worden maatregelen genomen om de vegetatie in het gebied te herstellen. Bij de herstelwerkzaamheden de bovenste veengrondlaag (zo’n 20 centimer) afgegraven. Vervolgens wordt er maaisel over het afgegraven deel uitgestrooid, zodat planten eerder aanslaan. Daarmee moeten inheemse laagveenbewoners, zoals de waterspitsmuis, de poelkikker en de heikikker, een betere leefomgeving krijgen. Bovendien neemt de uitstoot van CO2 hierdoor af. Als veen droog blijft staan, zoals nu het geval is, dan verbrandt het en ontsnapt CO2 in de lucht.

De subsidie van € 100.000 is afkomstig uit het Budget Biodiversiteit. Het is de bedoeling om de werkzaamheden tussen augustus en december uit te voeren, de minst kwetsbare periode voor dit gebied.