Straatverlichting gaat automatisch storingen doorgeven

nieuws

Langs het Söllepad tussen Gravenburg en de Friesestraatweg komen nieuwe lichtmasten. De lichtmasten krijgen apparatuur waarmee storingen automatisch worden doorgegeven aan de gemeente. Groningen gaat deze techniek de komende jaren in vrijwel de gehele gemeente doorvoeren.

Met deze apparatuur kunnen de lichtmasten ook op afstand worden gedimd en aan- of uitgezet. De lichtmasten langs het Söllepad krijgen de nieuwste ledlampen. Een groot deel van de verlichting komt te staan onder de aanwezige hoogspanningslijnen. Daarom zijn de lichtmasten lager dan normaal. De lamphouders zijn cilindervormig en slank van ontwerp. Hierdoor is er minder kans op aanrijschade door bijvoorbeeld landbouwvoertuigen.

In tegenstelling tot de huidige lichtmasten op deze plek, worden de nieuwe lichtmasten aangesloten op een stroomkabel. Op verzoek van bewoners van Gravenburg heeft de gemeente in 2017 langs het Söllepad drie lichtmasten met zonnepanelen geplaatst. Helaas voldeed deze verlichting niet. Door problemen met de accu’s gaven de lampen te weinig licht.