SPB Groningen: ‘Ouderenzorg in Groningen begint te kraken’

nieuws
Foto: Sarcifilippo via Pixabay (CC0)

De ouderenzorg in Groningen moet veel efficiënter georganiseerd moet worden. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Kijk op de Keten in de Groninger Ouderenzorg’ dat maandag door het Sociaal Planbureau Groningen werd gepresenteerd aan gedeputeerde Eelco Eikenaar.

Uit het onderzoek blijkt dat de ouderenzorg in de provincie te ingewikkeld georganiseerd is en dat de afstemming tussen verschillende vormen van zorg en ondersteuning veel beter kan. Zo kost het veel ouderen en vooral ook hun mantelzorgers soms enorm veel tijd en energie om te ontdekken welke zorg ze kunnen krijgen en waar deze door wordt betaald.

Een ander knelpunt is dat te veel ouderen op de spoedeisende hulp terechtkomen, terwijl dat gezien hun klachten niet nodig is. Daarnaast is er volgens het SPB Groningen een tekort aan vervolgzorg na een ziekenhuisopname. Dit leidt ertoe dat ouderen te lang in het ziekenhuis liggen of al naar huis gaan voordat daar goede zorg en opvang zijn geregeld.

In 2040 zullen er naar verwachting twee keer zoveel 80+’ers in de provincie zijn als nu. Het SPB Groningen concludeert dan ook dat de Groningse ouderenzorg onvoldoende is voorbereid op het toenemend aantal kwetsbare ouderen.  Het adviseert dan ook dat er in de ouderenzorg de komende jaren veel beter moet worden samengewerkt, personeelstekorten moeten worden weggewerkt en er  beter gefaciliteerd moet worden voor ouderen die langer zelfstandig willen blijven wonen.