Satellieten scholieren Augustinus bij beste tien

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

De twee teams van het CSG Augustinus die deelnemen aan de derde editie van de CanSat-competitie behoren tot de beste tien teams van Nederland. Dat is dit weekend gemaakt.

Bij CanSat is het de bedoeling dat havo- en vwo-leerlingen uit de bovenbouw een satelliet maken die twee functies kan uitvoeren. De eerste functie is voor iedere deelnemende groep hetzelfde: de satelliet moet de luchtdruk, de hoogte en de temperatuur kunnen meten. De tweede functie mag zelf ingevuld worden. Het CSG Augustinus doet mee met twee teams, waarbij de in totaal negen leerlingen de handen ineen hebben geslagen. De vrije functie bij de eerste groep richt zich op het lokaliseren van ruimtepuin. De tweede groep wil met haar satelliet het puin kunnen bergen.

In totaal doen er dit schooljaar 32 teams van 22 verschillende scholen mee, waarbij de jury dit weekend de top tien bekendmaakte. Daar zitten beide Augustinus-teams bij. Zij gaan nu door naar de volgende ronde waarbij beide satellieten tussen 15 en 29 maart gelanceerd worden naar een hoogte van drie kilometer waarbij de functies uitgevoerd gaan worden. Aan de hand daarvan wordt een prijswinnaar bekendgemaakt die automatisch door gaat naar de Europese competitie.

Bij de vorige editie won het Gerrit Komrij College uit Winterswijk de eerste prijs. Het Stanislas College uit Pijnacker pakte de tweede prijs en de derde podiumplaats ging naar het Bertrand Russell College uit Kromenie.

Onlangs zond OOG Tv een reportage uit over de satellieten-wedstrijd: