Liveblog: GroenLinks grootste partij in voorlopige einduitslag Statenverkiezingen (gesloten)

Het is 20 maart, de dag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Het eerste stembureau in de gemeente Groningen dat open ging was op het Hoofdstation om 6:30, de overige stemlokalen zijn om 7:30 opengegaan.  In de 150 stemlokalen kan er tot 21:00 worden gestemd.

2.32

De voorlopige einduitslag van de provincie Groningen. Groenlinks is de grote winnaar met 6 zetels, gevolgd door PvdA en nieuwkomer Forum voor Democratie met 5 zetels. De SP, die in de exitpoll nog als winnaar werd aangewezen, eindigt net als het VVD en ChristenUnie op 4 zetels.

De eerste reacties na de voorlopige einduitslag van de verkiezingen van de Provinciale Staten.

1.41

Ton van Kesteren (PVV), Fleur Gräper (D66) en Nienke Homan (GroenLinks) reageren na de eerste uitslagen.

Reacties van wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) , wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks), wethouder Carine Bloemhoff (PvdA), wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA), Julian Bushoff (fractievoorzitter PvdA gemeente Groningen), burgemeester Peter den Oudsten en Mirjam Wulfse (lijsttrekker VVD provincie Groningen) op de voorlopige uitslag.

0.48

Er is een nieuwe tussenstand voor de provincie Groningen na de uitslag van zeven gemeenten. GroenLinks is de grootste tot nu toe, gevolgd door PvdA en als derde nieuwkomer Forum voor Democratie.

23.59

De uitslagen van de gemeenten Oldambt en Appingedam laten een ander beeld zien. In Oldambt is Forum voor Democratie met 13,9% van de stemmen de grootste. In Appingedam blijft de SP de grootste.

23.38

De uitslag van de gemeente Groningen is na het tellen van 80 procent van de stemmen bekend.  GroenLinks is veruit de grootste met 19.9% van de stemmen. De PvdA blijft tweede met 12.5% van de stemmen. Forum voor Democratie krijgt 7.9 procent van de stemmen is daarmee de vijfde partij.

23.21
Binnen afzienbare tijd wordt een tweede exitpoll verwacht. Op het provinciehuis is het inmiddels behoorlijk druk. Veel politici en belangstellenden zijn een kijkje komen nemen.

22.57
De exitpoll van de provincie Groningen is uitgevoerd door AHA Onderzoek. 28 Procent van de respondenten die deelgenomen hebben, hebben aangegeven dat zij hun stemkeuze hebben laten leiden door provinciale thema’s. Daarbij gaf 39% de aardbevingen als belangrijkste thema aan. 25% Liet zich leiden door landelijke thema’s.

22.41
Het CDA verliest volgens de exitpoll één zetel. “Wat opvalt is dat heel veel partijen zetels verliezen”, zegt Robert de Wit van de partij. “Natuurlijk is het jammer als je een zetel verliest, maar desondanks zijn we erg blij met de mensen die wel op ons gestemd hebben.” Volgens de eerste resultaten lijkt de strijd gestreden te worden tussen de SP, GroenLinks en het CDA. “Laat die nek-aan-nek-race maar lekker doorgaan, en als wij dan aan het einde van de avond de lachende derde zijn, dan is het helemaal mooi.

Bekijk hier het interview met Robert de Wit

22.31
De Partij voor de Dieren gaat volgens de exitpoll een zetel verliezen. Kirsten de Wrede zit echter nog niet bij de pakken neer. “In de afgelopen tien jaar zijn we alleen maar gegroeid. We hebben er alleen maar zetels bij gekregen en dan kan het ook eens een keertje anders gaan. Maar het zijn exitpolls. Het is spannend en volgens mij kan het nog alle kanten op.”

Bekijk hier het interview met Kirsten de Wrede

22.11
Dries Swart van de Partij voor het Noorden is vooral blij dat de lokale partijen het goed hebben gedaan. “Als je kijkt wat er de afgelopen jaren gebeurd is, dan is dit een hele goede ontwikkeling voor Groningen. Als je kijkt hoeveel mensen last hebben van aardbevingsschade dan is het ontzettend belangrijk om in deze provincie zelf de regie in handen te houden en dit niet over te laten aan landelijke partijen.” In de exitpoll groeit de PvhN van één naar twee zetels.

Bekijk hier het interview met Dries Zwart

21.55
“Als dit de uitslag is dan ben ik erg blij”, zegt Eelco Eikenaar van de SP. Toch gaat het dak er nog niet af bij de politicus. “Vier jaar geleden hadden we ook een exitpoll waarbij we een lager aantal zetels hadden dan dat we uiteindelijk kregen. Dat kan dit jaar zo maar andersom zijn.” Forum voor Democratie van 50Plus lijken voor het eerst in de Staten te gaan komen. “Als partijen zetels winnen dan vind ik dat een felicitatie waard.”

Bekijk hier het interview met Eelco Eikenaar

21.45
De ChristenUnie laat weten blij te zijn met de exitpoll-resultaten. “We zijn stabiel gebleven”, zegt Henk Staghouwer van de partij. “We hebben kunnen laten zien waar we de afgelopen jaren hard aan gewerkt hebben en als zich dat zo uitbetaald dan is dat geweldig.” Het vormen van een nieuwe coalitie noemt Staghouwer op voorhand een spannende zoektocht. “Maar we moeten niet vergeten dat dit nog maar een exitpoll is.

Bekijk hier het interview met Henk Staghouwer

21.37
Uit de eerste exitpoll van de provincie Groningen blijkt dat de SP de grootste partij blijft met zes zetels. GroenLinks en de PvdA halen beide vijf zetels. Forum voor Democratie haalt vier zetels. Dat is evenveel als de ChristenUnie en het CDA halen.

21.34
Schiermonnikoog is de eerste Nederlandse gemeente die klaar is met tellen. De opkomst op het eiland bedraagt 68,8%. De meeste stemmen gaan naar de PvdA (18,2%). VVD komt op plaats twee met 13,1% en het CDA maakt de top drie compleet met 12,9%. Forum voor Democratie behaalde 11,6 procent en is daarmee de vierde grootste partij.

21.29
De opkomst in de gemeente Groningen bedraagt 57,8% bij de sluiting van de stembureaus. Dat is flink hoger in vergelijking met vier jaar geleden toen de opkomst op 52% lag. De opkomst voor het waterschap Noorderzijlvest bedraagt 48,8 procent tegenover 44,75% in 2015. Hunze een Aa’s heeft een opkomst van 55,6% tegenover 47,47% vier jaar geleden.

21.20
Een eerste exitpoll voor de provincie Groningen wordt rond 21.30 uur verwacht.

21.11
De fractie van de VVD laat via Twitter weten blij te zijn met de mooie opkomst. “Nu tijd om het topteam een hapje te eten.”

21.00
De stembureaus in de gemeente Groningen zijn gesloten. De uiteindelijke opkomst lijkt op 57,8 procent te liggen

20.40
Nog twintig minuten tot het sluiten van de stembureaus. In het Provinciehuis aan het Martinikerkhof maakt men zich ondertussen op voor de uitslagenavond. OOG Tv doet live verslag van de avond via een live-stream op Facebook.

19.16:

De tussentijdse opkomst bij de Provinciale Statenverkiezing bedroeg in de gemeente Groningen om 19.00 uur 46,6% (82.370 stemmers). Dat is hoger dan de opkomst van de vorige Provinciale Statenverkiezing op 18 maart 2015. Toen had om 19.00 uur 42,5% van de kiesgerechtigden hun stem uitgebracht.

De opkomst voor de waterschapsverkiezingen (Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s) was om 19.00 uur 40,8% (80.168 stemmers).Ook dat is hoger dan bij de vorige verkiezingen. Toen had om 19.00 uur 37,8% van de kiezers hun stem uitgebracht.

16.40

De tussentijdse opkomst bij de Provinciale Statenverkiezing bedroeg in de gemeente Groningen om 16.30 uur 30,9%. Dat is hoger dan de opkomst van de vorige Provinciale Statenverkiezing op 18 maart 2015. Toen had om 16.30 uur 28,3% van de kiesgerechtigden hun stem uitgebracht.

De opkomst voor de waterschapsverkiezingen (Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s) was om 16.30 uur 27,2%. Ook hier is de opkomst hoger dan bij de vorige verkiezingen. Toen had om 16.30 uur 25,1% van de kiezers hun stem uitgebracht.

15.13

Ondertussen is de opkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen opgelopen naar 26,3%. Voor de waterschappen ligt het percentage iets lager, voor Hunze en Aa’s is het 25,3% en Noorderzijlvest 22,1%. Via deze link kunt u de opkomst voor de verkiezingen live volgen.

12.56

Tessa, Lotte en Nina kenden elkaar al en hebben besloten samen te vrijwilligen. Ze geven wel eerlijk toe dat ze het ook voor het geld doen. Eline is blij hier met de drie anderen in stembureau Oosterparkheem te zitten, want zo heeft ze genoeg gezellige gesprekken vandaag! Eline vroeg nog waarom burgemeester Den Oudsten hier kwam stemmen. Den Oudsten zei hier over: “Ze willen toch een plaatje van hoe ik mijn stem uit breng. Dan moet dat natuurlijk wel op een plek waar leuke mensen met uitstraling zitten!”

12.44

Op het instagram-account van OOG wordt ook verslag gedaan van de verkiezingen. Graag ontvangen we ook jouw verkiezingsfoto’s. Stuur ze via een DM of de tag @oogtv.

12.04

Via deze link kunt u de opkomst voor de verkiezingen live volgen.

 

11.55
De tussentijdse opkomst bij de Provinciale Statenverkiezing bedroeg in de gemeente Groningen om 11.30 uur 11,8%. Dat is hoger dan de opkomst van de vorige Provinciale Statenverkiezing op 18 maart 2015. Toen had om 11.30 uur 11,5% van de kiesgerechtigden hun stem uitgebracht. De uiteindelijke opkomst voor de Provinciale Statenverkiezing in de gemeente Groningen kwam in 2015 uit op 52%.

Tussentijdse opkomst Waterschapsverkiezingen
De opkomst voor de waterschapsverkiezingen (Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s) was om 11.30 uur 10%. Dat is iets lager dan bij de vorige verkiezingen op 18 maart 2015. Toen had om 11.30 uur 10,2% van de kiezers hun stem uitgebracht.

 

10.25

In het Hitachi Capital Mobility Stadion is het vanochtend nog erg rustig in het stembureau.

Foto: Casper Slotboom

 

10.15

De laatste dagen werd er nog hard gewerkt om de stembureaus op te bouwen.

 

9.55

Op een kaart heeft de gemeente aangegeven welke stemlokalen toegankelijk zijn voor kiezers die niet of slecht kunnen lopen.

 

9.45

De tussentijdse opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen bedroeg in de gemeente Groningen vanmorgen om 08.45 uur 3,1%. Dat is gelijk aan de opkomst van de vorige Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart 2015. De uiteindelijke opkomst voor de Provinciale Statenverkiezing in de gemeente Groningen kwam in 2015 uit op 52%.

Tussentijdse opkomst Waterschapsverkiezing:
De opkomst voor de waterschapsverkiezingen (Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s) was om 08.45 uur 2,5%. Dat is iets lager dan bij de vorige verkiezingen op 18 maart 2015. Toen had om 08.45 uur 2,8% van de kiezers hun stem uitgebracht.

 

Deel dit artikel:

  1. Ik moet zeggen dat ik het weinig gevolgd heb. Wel gestemd, aangezien ik niet wil bijdragen aan partijen als PVV en FvD die de eerste kamer op slot willen gooien.

  2. Maurice de Hond dekt z’n prognose alvast in door nu te zeggen dat de uiterst laffe aanslag van afgelopen maandag invloed heeft op het stemgedrag.

    Het is bij elke verkiezing hetzelfde liedje vooraf grote woorden aan de tafel bij diverse talkshows om tijdens de uitslag weer aan diezelfde tafels te vertellen hoe het komt dat zijn prognoses er naast zaten.

  3. Wat ik altijd jammer vind is dat het niet te meten is hoeveel studenten nog steeds “groen” stemmen als ze hun eerste echte baan hebben. Dus alles zelf voor de kost moeten betalen. NOS mag trots verkondigen dat alle grote studenten steden voornamelijk groen stemmen, maar ik zie het meer als een faal van een eerlijk, oprecht en informatief educatie systeem. Uitslag zou veel meer in balans moeten zijn t.o.v. het landelijk gemiddelde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *