Gemeente gaat pand Stadsbeheer deels verwarmen met waterstof

nieuws

Vanaf volgende week gaat de gemeente Groningen het pand van Stadsbeheer aan de Duinkerkenstraat verwarmen met waterstof. Aanstaande maandag zal wethouder Glimina Chakor de nieuwe verwarmingsinstallatie in gebruik gaan nemen.

De nieuwe installatie vervangt één van de verouderde CV-ketels. De nieuwe ketel mengt 30% waterstof bij het aardgas. Als na een jaar proeftijd de bevindingen positief zijn, dan wordt ook de andere CV-ketel over drie jaar vervangen voor eenzelfde model. De waterstof in deze installatie wordt met behulp van elektrolyse uit water gehaald met als enig restproduct zuurstof. Het wordt ter plekke geproduceerd en direct gebruikt. Hiervoor wordt de benodigde elektriciteit duurzaam opgewekt door zonnepanelen op het dak van het gebouw.

De nieuwe installatie is één uit een reeks van duurzame maatregelen van de gemeente Groningen. Een aantal vuilniswagens rijdt inmiddels op waterstof, daarnaast zet de gemeente onder meer een waterstof veegauto in en rijden er diverse andere waterstof personen- en werkauto’s rond. De gemeente heeft de ambitie om in 2035 CO2-neutraal te zijn.