FC Groningen vroeg Sittard-Geleen supporters te weren

nieuws
Foto: sportphotoagency.com

FC Groningen heeft zelf  expliciet aangedrongen bij de gemeente Sittard-Geleen  om geen supporters van de club toe te laten bij de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard van 22 december 2018. Dat blijkt uit documenten in handen van supporterssite Boerenmacht.nl 

Het uitsluiten van de uitsupporters leidde in december tot veel boze reacties uit de supporterswereld. FC Groningen liet weten dat zij niets aan het besluit konden doen: “De burgemeester van Sittard-Geleen heeft zijn eigen verantwoordelijkheden en die kunnen wij alleen maar respecteren”, was de reactie van de club.

Hoofdredacteur van Boerenmacht, Thijs Faber, vertrouwde het niet en diende een WOB-verzoek in om de correspondentie tussen de betrokken partijen in te kunnen zien. Uit deze documenten  blijkt nu dat het FC Groningen zelf was die erop aan drong dat Sittard-Geleen de supporters moest weren. Uit de documenten blijkt onder andere dat de club bang was voor een confrontatie tussen de harde kern van FC Groningen en die van Fortuna Sittard. Ook was FC Groningen bang dat supporters bij een nederlaag het veld wilden bestormen.

Uiteindelijk ontving de gemeente Sittard-Geleen een mail waarin de duidelijke vraag vanuit FC Groningen is om de supporters te weren:

(…) Zij (FC Groningen, red.) kunnen de veiligheid van het eigen personeel en de goedwillende meereizende supporters niet garanderen. Voor [NAAM] is dit een situatie die zij niet eerder hebben meegemaakt en waarbij zij aangeven dat dit hun boven de pet groet. [NAAM] geeft expliciet aan dat het hun (FC Groningen, red.) zou helpen als de burgemeester van Sittard-Geleen zou besluiten geen uitsupporters toe te staan in het stadion” , zo valt te lezen in de documenten.

FC Groningen heeft laten weten niet inhoudelijk op de zaak in te gaan.