Vrouwendag 8 maart begint om 7 uur met revolutionair dansen

nieuws

Nederland viert dit jaar 100 jaar vrouwenkiesrecht. Groningen pakt op 8 maart Internationale Vrouwendag groots uit met een programma vol activisme en activiteiten.

‘Geïnspireerd door anarchistisch feministe Emma Goldman (But: If I can’t dance, I don’t want to be part of your revolution) luiden we de volgende honderd jaar in met het revolutionaire dansfestijn van deze tijd: een rave om 7 uur ’s ochtends!’ Dat vindt plaats in de Machinefabriek.

In de UB wordt de Groninger Vrouwengalerij geopend en er zijn lezingen, muziekoptredens, discussies en workshops in het Harmoniegebouw. Het gaat om een doorlopend Nederlands en Engelstalig programma met o.a. stadsdichter Lilian Zielstra, avonturier Hinke van der Werf (over haar reis te paard door Mongolië), hoogleraar Moderne Geschiedenis Mineke Bosch (over de kiesrechtverenigingen in de dorpen), en performer en activist Chihiro Geuzenbroek (met een confronterende vertelling over inheemse, vrouwelijke milieuactivisten). Verder schrijfster Martine van Rooyen, woordkunstenaar Tammy Blue, columniste Nazmiye Oral en zangeres en performer Quing Milly.

Tijdens een stadswandeling vertelt Paulien Ex over de vrouwen die door de eeuwen heen mede de Groningse geschiedenis hebben gemaakt. Onder hen zijn verzetsstrijdster Siet Tammens, kunstenares Alida Pot, de eerste vrouw in de Tweede Kamer Betsy Bakker Noort en de eerste vrouwelijke hoogleraar Jantine Tammes.

De Noorderlingen vooropleiding theater speelt ‘For what it’s worth’ in de UB. Actrice Teuntje Post schept via verhalen van zes verschillende vrouwen een beeld van onze steeds veranderende wereld en hoe je je daar als vrouw toe verhoudt.

Op maart is er ook een Vrouwendagviering in ’t Vinkhuys. Daar is het thema ‘vrouwen en lef’. Multicultureel vrouwencentrum Jasmijn heeft een breed programma samengesteld met een theatrale muziek act, internationale dansoptredens, warme hapjes en  kinderopvang.