SP, GroenLinks en PvdA: Geurklachten Hoogkerk beter onderzoeken

nieuws
foto: Geartsje Stoker

SP, GroenLinks en PvdA vinden dat de gemeente de geurklachten van bewoners over de industrie van Hoogkerk beter moet onderzoeken.

De genoemde partijen willen dat de gemeente gaat onderzoeken of bewoners van de westelijke wijken stankoverlast ondervinden van chemiefabriek Icopal of de Suikerunie. Ook naar zorgen die de bewoners hebben over de schadelijke effecten moet geluisterd worden.

De klachten komen met name van bewoners Vierverlaten, de buurt die is ingeklemd door de door de genoemde bedrijven. De ervaren stankoverlast en mogelijke schadelijke effecten voor de gezondheid bevinden zich binnen de milieunormen, volgens de gemeente.

Desondanks blijven de jarenlange klachten van omwonenden onverminderd voortduren. Zij maken zich bovendien nog steeds zorgen over mogelijke schadelijke effecten van de industrie dicht bij hun woonomgeving. De stank is de afgelopen jaren in ieder geval niet afgenomen, aldus de bewoners. Bovenstaande partijen in de gemeenteraad hebben naar aanleiding van aanhoudende klachten besloten vragen te stellen aan het college van B&W.

SP-raadslid Wim Koks:
“De gemeente moet behalve het controleren van metingen en vergunningen ook luisteren naar de ervaringen van haar inwoners. Klachten over stankoverlast en zorgen over de gezondheid dienen altijd serieus te worden genomen.”

Antwoord op de vragen worden binnen enkele weken verwacht.