Politie wil ‘virtual reality’ inzetten bij oplossen moordzaken

nieuws
Foto: Pexels

De recherche van de politie Noord-Nederland wil dit jaar, als eerste politiekorps in Nederland, virtual reality-brillen gaan inzetten om onopgeloste moordzaken op te lossen. 

Het idee is bedacht door recherchepsycholoog Maarten Prinsen toen hij als rechercheur werkte aan de zaak van Marianne Vaatstra. Hij studeerde af op de uitvoerbaarheid van dit project. Nu wil hij het VR-project dit jaar nog realiseren bij de politie  Noord-Nederland.

Met een virtual reality-bril (kortweg vr-bril) is het mogelijk om virtueel op het plaats delict van een moordzaak rond te lopen. Een computer maakt een nieuwe omgeving die je door de bril kan zien. In die nieuwe, virtuele omgeving kan je dan bijvoorbeeld zien hoe het plaats delict er op het moment van de moord uit zag. Dit zou kunnen leiden tot nieuwe mogelijke oplossingen voor de cold cases. Op dit moment zijn er nog 32 onopgeloste zware delicten bij de politie Noord-Nederland.

Volgens de politie zelf staat het project nog in de kinderschoenen. Het zoekt op dit moment de samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen voor de uitvoering van het project.

 

Deel dit artikel: