Archeologische vondst Helperlinie

Bij afgravingen aan de Kempkensberg is afgelopen week een groot stuk van de Helperlinie ontdekt. Deze muur is rond het einde van de 17e eeuw gebouwd.

De verdedigingsmuur liep helemaal vanaf het Julianaplein tot aan de wijk De Linie. Deze buurt heeft daardoor ook zijn naam gekregen. Na Bommen Berend besloot de overheid dat dit nooit meer mocht gebeuren. Daarom is deze muur door de staat gefinancieerd. Het is de eerste muur in Nederland van deze soort.

Voor de Groningse archeologie betekent deze vondst ontzettend veel. Gemeentearcheologe Froukje Veenman: ‘Rond 1870, toen de muur grotendeels afgegraven werd, bestond de archeologie nog niet. Daardoor is veel kennis verloren gegaan. Nu kunnen we kijken wat er toentertijd gebeurd is.’

De gemeente stelt budget beschikbaar om de linie in goede staat te bewaren. Voor de bouw van de appartementen, moet dit kleine stukje helaas wel wat aangepast worden.

Deel dit artikel:

  1. Mooi initiatief : zichtbaar laten. Wordt al veel mooie panden gesloopt. Dus wat we nog hebben, wees er zuinig op. Doe het voor onze nageslacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *