Koolmezen worden keiharde killers door klimaatverandering

nieuws
Foto: Vogelbescherming

Door temperatuurstijging broeden koolmezen eerder en succesvoller, waardoor ze vaker in conflict komen tijdens de broedperiode van andere vogelsoorten. Dat blijkt uit een onderzoek van biologen van de Rijksuniversiteit Groningen. Zo’n conflict gaat er volgens bioloog Jelmer Samplonius niet zachtzinnig aan toe.

Koolmezen zijn niet alleen die schattige vogeltjes die in de winter aan de vetbollen in je achtertuin pikken, zo stelt Samplonius: “Tijdens het broedseizoen kunnen ze zeer agressief zijn. Als de bonte vliegenvanger (een andere vogelsoort) een kast binnengaat, waarin een koolmees zit maakt hij geen enkele kans”, legt Samplonius uit.“De koolmees is zwaarder, vliegenvangers zijn gebouwd om te migreren tussen Europa en West-Afrika. Bovendien hebben koolmezen sterke klauwen. De dode vliegenvangers hadden meestal hoofdwonden. ‘En het lijkt erop dat de mezen ook de hersenen van hun slachtoffers opeten.”

De vraag die Samplonius en zijn promotor, prof. dr. ir. Christaan Both, bespreken in het Current Biology artikel is of klimaatverandering een rol speelt bij de gevechten. “Beide soorten moeten zorgen dat hun jongen uit het ei komen wanneer er een piek is in het aantal rupsen”, zegt Samplonius. Wanneer dat is, hangt af van de verschijning van de eerste bladeren. Een hogere gemiddelde temperatuur verschuift deze gebeurtenissen naar voren in het jaar. Een groep onderzoekers, geleid door Christiaan Both (ecologie-professor aan de RUG), gaat de studie voortzetten.

het hele artikel