Hans de Boer (VNO-NCW): ‘Jesse Klaver zorgt voor werkloosheid in Groningen’

nieuws
Foto: Sebastiaan ter Burg via Wikimedia Commons (CC 2.0)

‘Jesse Klaver is straks verantwoordelijk voor 50.000 ‘klimaatwerklozen’, zo stelt Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW in het radioprogramma 1-op-1 op NPO Radio 1.

Volgens De Boer creëert Klaver tegenstellingen tussen burgers en het bedrijfsleven die er niet zijn: “Er wordt een beeld gecreëerd dat de industrie niet alleen de grootste vervuiler is, maar ook nog eens niets betaalt. De industrie is goed voor een kwart van de CO2-uitstoot, dat is veel, maar niet de meerderheid.

De boodschap van De Boer komt nadat Klaver afgelopen maandag een initiatiefvoorstel lanceerde voor een CO2-heffing, waarvan de opbrengst bestemd is voor verlaging van de energierekening van burgers. Volgens De Boer gaat dat zorgen voor 50.000 werklozen in Groningen, IJmuiden, Terneuzen. “Dan moet Klaver daar gaan uitleggen dat hij die mensen werkloos heeft gemaakt. Ze proberen beleid vanuit de binnensteden door heel Nederland uit te strooien. Dat moet afgelopen zijn. Het debat moet scherper worden gevoerd,” vindt De Boer.