Oud-Stadjer Kolff redt miljoenen levens

nieuws

Groningen 1938, de jonge arts Willem Kolff moet machteloos toekijken hoe zijn eerste patiënt langzaam sterft. De nieren van deze boerenzoon werken niet meer en dat is vlak voor de Tweede Wereldoorlog een doodvonnis. Zaterdag  aandacht  voor Kolff op NPO 2.

Dit moet anders, denkt Kolff. Waar collega’s terughoudend zijn en het houden bij diëten, begint Kolff aan de bouw van een machine. Midden in de Tweede Wereldoorlog ontwikkelt hij, inmiddels werkend als arts in Kampen, de kunstnier; een machine waarmee miljoenen levens worden gered. In 1950 vertrok Kolff met zijn gezin naar de Verenigde Staten waar hij na de kunstnier ook nog een hart-longmachine en het kunsthart ontwikkelde en uitgroeide tot de mondiale vader van de kunstorganen. Over deze bijzondere man, medicus én uitvinder, verscheen onlangs de biografie ‘De man die miljoenen levens redde – Dokter Willem Kolff, 1911-2009’ van historisch journalist Herman Broers.

Andere Tijden, het geschiedenisprogramma van NTR en VPRO, ging terug naar Kampen en naar de VS, waar Kolff het tweede deel van zijn leven woonde en werkte. Uitzending: zaterdag 8 december, 21.20 uur, NPO 2.